• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Πλανήτης»Έρευνα ΕΚΤ: Επιταχύνεται η αύξηση των μισθών έως το 2027 – Τι δείχνουν οι νέες προβλέψεις
Πλανήτης

Έρευνα ΕΚΤ: Επιταχύνεται η αύξηση των μισθών έως το 2027 – Τι δείχνουν οι νέες προβλέψεις

29 Ιουλίου, 2026Updated:29 Ιουλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να επιταχυνθεί έως τις αρχές του 2027, αν και θα διατηρηθεί σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αξιολογεί τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο πόλεμος με το Ιράν.

Ο δείκτης παρακολούθησης μισθών της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προβλέπει ότι οι αποδοχές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,7% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, μετά από άνοδο 2,6% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο. Η πρόβλεψη αυτή είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με την εκτίμηση για το πρώτο εξάμηνο, παραμένει όμως αισθητά χαμηλότερη από το peak 5,2% που καταγράφηκε το 2024.

«Αυτή η αύξηση κατά τη διάρκεια του έτους αντικατοπτρίζει την εξασθένηση της τεχνικής πτωτικής επίδρασης από τις μεγάλες εφάπαξ καταβολές που πραγματοποιήθηκαν το 2024 αλλά όχι το 2025», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της. «Τα προπορευόμενα στοιχεία συνεχίζουν να υποδεικνύουν σταθερές πιέσεις στους συμφωνημένους μισθούς για το 2026 και το πρώτο τρίμηνο του 2027».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν τους μισθούς με ιδιαίτερη προσοχή, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη μετάδοση των αλματωδών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας σε έναν διαρκή φαύλο κύκλο υψηλότερων αμοιβών και τιμών, ανάλογο με εκείνον που εκδηλώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Αν και οι αξιωματούχοι διατήρησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού την περασμένη εβδομάδα -μετά από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο- πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι είναι προετοιμασμένοι για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού βελτιωθούν αισθητά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη «σταδιακή υποχώρηση των μισθών», προσθέτοντας ότι «κανένα από αυτά τα στοιχεία, προς το παρόν, δεν παρέχει ενδείξεις για δευτερογενείς επιπτώσεις».

«Οι προπορευόμενοι δείκτες υποδηλώνουν χαμηλό κίνδυνο επανάληψης των ισχυρών, αυτοτροφοδοτούμενων μισθολογικών πιέσεων που είδαμε κατά το επεισόδιο πληθωρισμού του 2022», σημείωσαν οι αναλυτές της Oxford Economics. «Αυτό αντικατοπτρίζει τον σχετικά βραχύβιο χαρακτήρα και την κλίμακα του φετινού ενεργειακού σοκ, τον περιορισμένο εύρος των πιέσεων κόστους μέχρι σήμερα, τις σχετικά αδύναμες προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό και μια αγορά εργασίας πιο ήπια σε σχέση με το 2022».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Χριστόδουλος Πατσαλίδης. «Όσον αφορά τους μισθούς και τους δείκτες παρακολούθησής τους, δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό εκεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου στο Econostream Media σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Αν μη τι άλλο, η εντύπωσή μου είναι ότι τα μισθολογικά αιτήματα παραμένουν συγκρατημένα».

Ωστόσο, ορισμένοι διατηρούν τις ανησυχίες τους. Αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Πέτερ Κάζιμιρ της Σλοβακίας, προειδοποιούν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί απλώς να περιμένει την εμφάνιση τέτοιων επιπτώσεων, καθώς η ανάληψη δράσης μόνο σε εκείνο το στάδιο ενδέχεται να είναι πολύ αργή.

αύξηση μισθών ΕΚΤ
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleQualco: Αποκτά το 60% της Lever Development Consultants
Next Article Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση λόγω Μέσης Ανατολής και νέου sell-off στις τεχνολογικές μετοχές

Related Posts

ΕΚΤ: Επιτάχυνση των μισθολογικών αυξήσεων έως το 2027 – Στο επίκεντρο οι πληθωριστικές πιέσεις

29 Ιουλίου, 2026

Η Johnson & Johnson πληρώνει 5,5 δισ. δολάρια για να κλείσει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία της

28 Ιουλίου, 2026

Ντ. Τραμπ: Καλές οι πιθανότητες για συμφωνία με το Ιράν μετά την αναστολή των εχθροπραξιών

28 Ιουλίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.