Έρευνα ΕΣΕΕ: Τι άλλαξε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στα καταστήματα λόγω πανδημίας και Black Friday

0

Η διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο

εγχείρημα καθώς το φαινόμενο επηρεάζει ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής

δραστηριότητας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, με την

υγειονομική κρίση είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία αλλά και τις εκτιμήσεις, μια από τις κυριότερες επιπτώσεις της πανδημίας είναι η αδιαμφισβήτητη ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου με τον κύκλο εργασιών του να αναμένεται να διπλασιαστεί σε 15 δισ. ευρώ για το 2020.

Όμως, όπως διαφαίνεται, η μεγέθυνση του ηλεκτρονικού τζίρου δεν

κατανέμεται ισόρροπα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, οι μεγάλες αλυσίδες του

λιανικού εμπορίου είναι εκείνες πως έχουν ευνοηθεί περισσότερο από την

εντυπωσιακή αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Από την άλλη οι μικρότερες

επιχειρήσεις φαίνεται πως καταγράφουν μια σημαντική υστέρηση σε σύγκριση

με τις μεγαλύτερες. Ωστόσο, βρίσκουν τρόπους να ανταποκριθούν και

συγχρόνως αντιλαμβάνονται την πρόκληση της «νέας εποχής». Είναι

χαρακτηριστικό πως για τις μικρότερες επιχειρήσεις, σύμφωνα και με τις

σχετικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, περισσότερες από το 70% διαθέτουν πλέον

σύνδεση στο διαδίκτυο, το 36% έχει ενεργή ιστοσελίδα και πάνω από 55%

ενεργή σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα.

Όμως σε κάθε περίπτωση ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν θα πρέπει να

αποτελέσει την αιτία για τη διάνοιξη των ανισοτήτων μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αναδείξει και ζητήματα

που σχετίζονται με την ακριβή (σε κάποιες περιπτώσεις) πράσινη μετάβαση. Η

συσκευασία των προϊόντων, η διανομή τους αλλά και η γενικότερη (αστική)

εφοδιαστική αλυσίδα έχουν έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο

αυτό μια πολιτική ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού χωρίς

αποκλεισμούς κρίνεται αναγκαία για την υποστήριξη του οικοσυστήματος της

μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε έρευνα σε 500 επιχειρήσεις

λιανικού εμπορίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τη συμμετοχή

τους στην Black Friday κατά την περίοδο 16 έως 25 Νοεμβρίου. Τα

αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται ως εξής:

Φυσικό κατάστημα και online πωλήσεις: αργή αλλά σταθερή πορεία

  1. Οι επιχειρήσεις εμφανίζουν μικρή αύξηση στην δημιουργία e-Shops

μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί

σημαντικά οι εναλλακτικοί τρόποι πώλησης όπως οι τηλεφωνικές

παραγγελίες. Οι λόγοι για αυτήν την επιχειρηματική επιλογή μπορεί να αναζητηθούν, αφενός στο βραχύ χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ολικών περιορισμών («lockdown») και αφετέρου στην έλλειψη πόρων, τόσο οικονομικών όσο και

ανθρωπίνων (κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) αλλά και υποδομών

(αποθηκευτικοί χώροι). Υπενθυμίζεται επίσης ότι η πανδημία έπεται μιας

παρατεταμένης και ισχυρής χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ το ιδιαίτερα

αβέβαιο περιβάλλον αναγκάζει τις επιχειρήσεις να εστιάσουν περισσότερο

στην επιβίωση και λιγότερο στις επενδύσεις.

  1. Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα

των τροφίμων καταγράφουν χαμηλότερη ροπή επένδυσης στον ψηφιακό

μετασχηματισμό, σε σχέση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο. Φαίνεται δε να

προτιμούν τις τηλεφωνικές παραγγελίες γιατί αυτό αφενός η ανελαστική ζήτηση των τροφίμων και αφετέρου το γεγονός ότι έμειναν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια των ολικών περιορισμών («lockdown») μετρίασε την ανάγκη για δημιουργία e-shop.

  1. Αντίθετα, επτά στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εκτός

τροφίμων ήταν περισσότερο πρόθυμες να επενδύσουν στον ψηφιακό

μετασχηματισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που εξωθήθηκαν

σε αναγκαστικό κλείσιμο λόγω του lockdown.

  1. Σχεδόν έξι από τις δέκα (59%) επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα

πώλησης εκτός φυσικού καταστήματος κατέγραψαν αύξηση των πωλήσεων

τους σε σχέση με πέρυσι  Ωστόσο, από αυτές, το μεγαλύτερο μέρος σημείωσε ήπια αύξηση των πωλήσεων, γεγονός ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται στα εισοδήματα

εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης.

  1. Τρία στα τέσσερα (74%) καταστήματα είδαν την OnLine επισκεψιμότητά

τους να αυξάνεται σε σχέση με το 2019, ενώ το μέγεθος αυτό μπορεί να

ενισχυθεί περαιτέρω αφού η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη. Εντούτοις από αυτές, μόνο το 11% καταγράφει ισχυρή άνοδο.

  1. Παραπάνω από τέσσερις στις δέκα (43%) επιχειρήσεις έχουν προβεί σε

προωθητικές ενέργειες στο Facebook, ή σε διαφημίσεις σε άλλα sites κλπ. Η πρακτική αυτή φαίνεται πως υιοθετείται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επιχειρήσεις εκτός του κλάδου των τροφίμων.

  1. Η ενδιάμεση περίοδος μεταξύ των δυο lockdowns ήταν εξαιρετικά

δύσκολη για τις επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα (65%) κατέγραψε

χαμηλότερες πωλήσεις για το διάστημα μέσα Μαΐου – αρχές Νοεμβρίου

2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η

απομείωση των πωλήσεων συνδέεται γραμμικά με τη συρρίκνωση των

τουριστικών ροών, η οποία επηρέασε την καταναλωτική δαπάνη. Από την

άλλη, η σταθερότητα που εμφανίζουν τα παντοπωλεία-καταστήματα

τροφίμων σε σύγκριση με το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο (37% έναντι 19%)

σχετίζεται, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, με τον ανελαστικό χαρακτήρα

των προϊόντων που προσφέρουν, τα οποία είναι και λιγότερο ευαίσθητα

στις μεταβολές των τιμών, του εισοδήματος και των προσδοκιών των

καταναλωτών αλλά και με το γεγονός ότι παραμένουν ανοικτά.

Share.

Comments are closed.