Έργα που δεν... τσουλάνε δεν θα πάρουν ούτε... σεντ από το Ταμείο Ανάκαμψης

0

Ουτε... σεντ δεν πρόκειται να πάει χαμένο από το πακέτο που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα €32 δισ. έως το 2026, μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, ιδίως μετά το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό. Η αλλαγή προσανατολισμού είναι επιβεβλημένη και οι εντολές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής. Τα έργα βιτρίνας ή πελατειακής αντίληψης, θα μείνουν στα αζήτητα!

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Άλλωστε, τον τόνο σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος μιλώντας στο 3ο Evidence Based Online Conference, επεσήμανε ότι "έργα που δεν εκπληρώνουν τον στόχο τους δεν θα χρηματοδοτούνται". Η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει ήδη το πλάνο της επόμενης εξαετίας σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι πρώτες εκταμιεύσεις αναμένονται το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Ωστόσο, τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο... εύκολα, καθώς οι επιχορηγήσεις και ο δανεισμός θα δίνονται με αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις.

Το ασφυκτικό "πρέσινγκ" από την Κομισιόν θα ακολουθεί το μοντέλο του... ξαφνικού θανάτου. Άλλωστε, οι πόροι αυτοί δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με τον μηχανισμό αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Τα πράγματα θα είναι πολύ... ζόρικα, όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης "δεν θα φτάνει στο νέο Ταμείο να πληρώσεις το έργο, θα πρέπει να επιτύχεις και τους στόχους με τους οποίους συνδέεται". Μάλιστα, στα προγράμματα κατάρτισης απασχολουμένων, οι πληρωμές θα γίνονται αφού προηγουμένως οι ιδιώτες θα περνάνε από εξαντλητικές εξετάσεις πιστοποίησης. Πρόσθεσε δε ότι "δεν θα τα δώσουμε τα λεφτά αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις γιατί δεν μπορούμε να στείλουμε τον λογαριασμό στον Έλληνα φορολογούμενο".

Εν ολίγοις, για να πάρουμε το σύνολο των €32 δισ. θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη παλαιές πρακτικές και κυρίως να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πειθαρχία, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Οι επιδοτήσεις θα φτάσουν στα €18,5 δισ. αν η ανάπτυξη είναι ταχεία, ενώ αν είναι βραδύτερη θα ξεπεράσουν τα €19 δισ. Συμπερασματικά, έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, η οποία δεν μπορεί να χαθεί και πολύ περισσότερο δεν θα σπαταληθεί με βάση του αυστηρούς όρους που θέτει η Κομισιόν. Και πολύ καλά κάνει...

 

Share.

Comments are closed.