ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Έρχεται online ωράριο εργαζομένων και η ψηφιακή κάρτα εργασίας

0

Το online ωράριο εργαζομένων και η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι προ των πυλών.

Η ηλεκτρονική κάρτα εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εφαρμογή του μέτρου έχει στόχο τον περιορισμό της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

Ακόμα, στόχος είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» να αποτελέσει τομή στη σχέση πολιτείας, επιχειρήσεων και εργαζομένων, υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως τη νέα ανταγωνιστική τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρά στη θεσμοθέτηση του «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την online παρακολούθηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο.

Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφιακής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Στόχος είναι να καταγράφονται με ακρίβεια δευτερολέπτου οι ώρες εργασίας ή και τηλεργασίας του μισθωτού.

Έτσι θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών  που δεν πληρώνονται.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποιες επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πανδημία του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα τεθεί σε εφαρμογή το «ψηφιακό ωράριο», αλλά και η πιλοτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Share.

Comments are closed.