Έρχεται παράταση του lockdown-Τι αναφέρουν τα τελευταία σενάρια

0

Νέα παράταση του lockdown φέρνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα υψηλά ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων κα των εισαγωγών στα νοσοκομεία φαίνεται να απομακρύνει τη χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Το lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα πάρει παράταση μέχρι τις 22 του μήνα.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο MEGA, τόνισε πως «είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ήταν από τους υποστηρικτές του ανοίγματος της οικονομίας πριν αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα και ληφθεί η απόφαση για αυστηροποίηση του lockdown. Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί αίτημα της αγοράς με τους εμπόρους να καλούν την κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, ωστόσο η εικόνα στα ημερήσια κρούσματα και στα νοσοκομεία, δεν αφήνει αμφιβολία πως βρισκόμαστε σε οριακό σημείο.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προέβλεψε πως μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα εκτοξευτούν στα 3.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα του λεκανοπεδίου.

Την Δευτέρα 1 Μαρτίου είχαμε 159 κρούσματα. Την Τρίτη 318. Την Τέταρτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κι άλλο φτάνοντας τα 327. Την Τσικνοπέμπτη υπήρξε μια μικρή μείωση ενώ την Παρασκευή 314. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 288.

Αυτήν την εβδομάδα οι επιστήμονες θα ελέγχουν τα δεδομένα, έτσι ώστε προς τα τέλη της εβδομάδας να κάνουν την -αναμενόμενη- εισήγηση στην κυβέρνηση για παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά μία εβδομάδα, έως τις 22 Μαρτίου, δηλαδή.

Πάντως, το 13032 είναι ήδη έτοιμο και όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί στο λιανεμπόριο προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν την επιβεβαίωση πως έχουν τρεις ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Τα σενάρια είναι δύο οι αποφάσεις εξαρτώνται από την εικόνα της διασποράς στην κοινότητα. Εάν τα κρούσματα δεν έχουν πέσει ραγδαία και η αποσυμπίεση στα νοσοκομεία επίσης, τότε θα επιλεγεί το click away.

Εάν τώρα υπάρχει μία σημαντική βελτίωση της κατάστασης, τότε κατά πάσα πιθανότητα οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα καταστήματα με περιορισμό ανάλογα τα τετραγωνικά. Αυτή την οδό «έδειξε» άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, το Σαββατοκύριακο.

Share.

Comments are closed.