Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID

0

Εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου.

Εννέα κράτη-μέλη έχουν ήδη εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Κροατία, ενώ τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη εκδώσει το πιστοποιητικό, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή.

Μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο Επίτροπος Ρέιντερς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID, ενώ παράλληλα προσφέρει 100 εκατομμύρια ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως οι νέοι κάτω των 30 ετών) και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Παράλληλα, η Κομισιόν διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές.

Share.

Comments are closed.