Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος

0

Στα μέσα Μαΐου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από οκτώ  εκατομμύρια φορολογουμένους πολίτες. Παράλληλα, έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση για τους πληττόμενους της υγειονομικής κρίσης.

Οι πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως επίσης και από το πέναλτι (22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσαν) στην περίπτωση που δεν έχουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όπως και πέρυσι οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου με καταβολή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Για όσους καταθέσουν τις δηλώσεις έως την παραπάνω ημερομηνία και αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%.

Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα χωρίς την καταβολή προστίμων να υποβάλουν τη δήλωση στα τέλη Αυγούστου πληρώνοντας όμως, διπλή δόση (Ιουλίου και Αυγούστου).

Ακόμα, φέτος ενεργοποιείται για πρώτη φορά η έκπτωση 40% για ανακαινίσεις ακινήτων. Όμως, η έκπτωση αφορά μόνο στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και όχι την αγορά υλικών.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και φέτος θα έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου. Οι επιχειρήσεις το 70% του φόρου και οι επαγγελματίες το 55%.

Δεν ισχύει το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, για τους υπόλοιπους το μέτρο συγκέντρωσης των αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22%.

Για όσους συγκέντρωσαν ακόμη μικρότερο ποσοστό αποδείξεων εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα.

Share.

Comments are closed.