• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Επιχειρήσεις»Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Η ανατροπή δεδομένων δεκαετιών απαιτεί ανθεκτικές υποδομές
Επιχειρήσεις

Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Η ανατροπή δεδομένων δεκαετιών απαιτεί ανθεκτικές υποδομές

2 Ιουνίου, 2026Updated:2 Ιουνίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Στη ριζική ανατροπή της διεθνούς τάξης πραγμάτων και στην επιτακτική ανάγκη για ταχεία προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής, μέσω της υλοποίησης ανθεκτικών υποδομών πολλαπλού σκοπού, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Επενδύοντας στην Αλλαγή: Πώς μεταμορφώνεται η Κρήτη», το οποίο διεξήχθη στα Χανιά.

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη περίοδος ειρήνης, η δυτική παγκόσμια πρωτοκαθεδρία και το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένα. Με δεδομένη και την κλιματική αλλαγή, ο σχεδιασμός των υποδομών οφείλει πλέον να βασίζεται σε ριζικά διαφορετικές παραδοχές. «Ό,τι σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, να διαθέτει εναλλακτικές επιλογές και διττή χρησιμότητα, παραδείγματος χάριν και στρατιωτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, η Κρήτη αποτελεί ένα πλήρες, αυτόνομο νησί, το οποίο προβάλλει ανάγλυφα όλες τις ανάγκες, τις αδυναμίες, αλλά και τις δυνατότητες της υπόλοιπης Ελλάδας. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους –ήλιο, νερό και έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο– γεγονός που της επιτρέπει να επιτύχει ενεργειακή αυτονομία μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης, όπως η αντλησιοταμίευση, η οποία εξασφαλίζει μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.

Ωστόσο, ο κ. Περιστέρης επεσήμανε ότι συχνά δεν γίνεται κατανοητό πως η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ορθό χρονισμό υλοποίησης των υποδομών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία, παρά τα προφανή οφέλη της –όπως η εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ευρώ για την ηλεκτρική αγορά και τους καταναλωτές– καθυστέρησε να υλοποιηθεί για 20 χρόνια.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ομονοήσουν σχετικά με τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη των κρίσιμων υποδομών, ώστε να μην επικρατούν φωνές που προέρχονται «από προκατάληψη ή ιδιοτέλεια».

«Πόσες αντιδράσεις υπήρχαν για τον ΒΟΑΚ; Σταδιακά, όμως, οι συνθήκες ωρίμασαν και η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το έργο», σημείωσε, προσθέτοντας πως αντίστοιχη αμφισβήτηση είχε αντιμετωπίσει μέχρι και πρόσφατα και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Αναφερόμενος στην ημέρα μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Περιστέρης σημείωσε:

«Διαπιστώνω μια τάση που θυμίζει το "Περιμένοντας τον Γκοντό". Περιμένουμε διαρκώς το επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να προγραμματίσουμε και να καλύψουμε επιτακτικές ανάγκες, τη στιγμή που τα χρήματα αυτά είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι και αναγκαία προϋπόθεση. Υπάρχουν πρόθυμα ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν άμεσα την υλοποίηση βαριών υποδομών. Μιλώντας για ιδιωτικά κεφάλαια εννοούμε αυτά που χρηματοδοτούν επενδύσεις μακροπρόθεσμες με ορίζοντα απόσβεσης τα 30 χρόνια. Αλλά και οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τέτοια έργα».

top business ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Περιστέρης
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleEurostat: Αλμα στο 5% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Μάιο - Στο 3,2% στην Ευρωζώνη
Next Article ΑΑΔΕ: 500.000 ευρώ αδήλωτα μετρητά εντοπίστηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος"

Related Posts

Το Freenow by Lyft στο BeWell Festival 2026 by Allwyn ως Συνεργάτης Μετακίνησης

2 Ιουνίου, 2026

HELLENiQ ENERGY: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης «Empowering Future Leaders»

2 Ιουνίου, 2026

Lamda Development: Μεταξύ 4,2% και 4,5% το εύρος απόδοσης για το 7ετές ομόλογο

2 Ιουνίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.