Γιατί οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα έχει εκρηκτική ανάπτυξη το καλοκαίρι

0

Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί, το κλίμα που επικρατεί στην οικονομία παραμένει αισιόδοξο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Βόκπε Χούκστρα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα βιώσουν ραγδαία ανάπτυξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι χώρες παλεύουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ενάντια σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της σύγχρονης ιστορίας. Η πανδημία πάγωσε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως και η διάθεση εμβολίων στις χώρες της ΕΕ περνά από 40 κύματα. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά μέσο όρο σχεδόν 7% το 2020 ενώ εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κοινωνικοί περιορισμοί γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σβήνει τις ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη αφού εκτιμά πως το ΑΕΠ για το 2021 θα κυμανθεί τελικά στο 3,8%, από το 4,2% που είχε προβλέψει τον Νοέμβριο, ωστόσο, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η οικονομική δραστηριότητα εντός των συνόρων της ΕΕ θα αυξηθεί ραγδαία το καλοκαίρι.

«Πιστεύω ναι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά μπορούμε να είμαστε και λίγο πιο αισιόδοξοι από ό, τι έχει εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν θυμηθούμε τι συνέβη μετά το πρώτο κύμα του Covid, είδαμε όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μια εκρηκτική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς», δηλώνει στο CNBC. 

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη κατάφεραν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών, επέτρεψαν να ανοίξουν ξανά εστιατόρια, καταστήματα και μπαρ μετά το πρώτο καθολικό lockdown. Μετά από συρρίκνωση της τάξεως του 11% το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη στις χώρες της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο +12%.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα εισέλθουμε στη φάση ανάπτυξης λίγο πριν το καλοκαίρι. Οι μαζικοί εμβολιασμοί, οι υψηλότερες θερμοκρασίες να είναι ισχυρός σύμμαχός μας και θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα» πρόσθεσε o Χούκστρα.

O Ολλανδός υπουργός είναι υποστηρικτής της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένης της «έκτακτης» κρίσης. Η Ευρωζώνη έχει παγώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους μετά την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες δεν χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους, ούτε τα χρέη τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα έπρεπε να αποκατασταθούν, ο Χιούκστρα είπε «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο. Ο Covid διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο … και είναι δύσκολο να πούμε πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση σύντομα, αλλά σίγουρα κατά τη γνώμη μου, όχι πριν από το 2022».

Share.

Comments are closed.