Γυναίκες και επιχειρηματικότητα στη νέα εποχή

0

ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα έχει αρχίσει να απομυθοποιείται και όλο και περισσότερες γυναίκες τολμούν να αναλάβουν το επιχειρηματικό ρίσκο και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αντικείμενα που τις ενδιαφέρουν και που παλαιότερα ίσως να μην τολμούσαν.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Λόγω των πολλαπλών ρόλων και ευθυνών η καθημερινότητα και οι αποφάσεις για το επιχειρείν είναι πιο δύσκολες. Έτσι, αρκετά συχνά ο προβληματισμός, για το πώς μπορεί τελικά να συνδυαστεί η προσωπική με την επαγγελματική ζωή επιτυχημένα, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Η λύση της εξ ολοκλήρου ενασχόλησης με την επαγγελματική καριέρα ή αντίστοιχα με την οικογενειακή ζωή μπορούμε να πούμε πως πλέον έχει αρχίσει να αποτελεί παρελθόν με όλο και περισσότερες γυναίκες να τολμούν τον συνδυασμό και των δύο. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η υποστήριξη από την οικογένεια, στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Ο τρόπος να επιτύχεις;

Σίγουρα, έχει γίνει αρκετά πιο προσιτό να συνδυάσει μια γυναίκα την επίτευξη των επαγγελματικών της στόχων με την προσωπική ευημερία, αλλά όχι απαραίτητα πιο εύκολο.

Γυναίκες, που είναι ήδη επιχειρηματίες και συνδυάζουν την οικογενειακή ζωή με την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, μοιράζονται διάφορες συμβουλές για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κάθε μία είναι διαφορετική και άρα διαφορετικές οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι δυνατότητες.

Για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να παίξει καθημερινά, πρέπει το εργασιακό και το οικογενειακό μοντέλο να λειτουργούν αρμονικά, να τίθενται προσωπικά όρια και κανόνες που θα ισχύουν προς όλες τις κατευθύνσεις και να εφαρμόζεται προγραμματισμός.

Σε μία καθημερινότητα που ο χρόνος είναι πεπερασμένος για όλους και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν πάρα πολλές, η πειθαρχία αλλά και η αρμονία πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα της παρέκκλισης από το προσωπικό πρόγραμμα, που θα είναι όμως η εξαίρεση, η οποία θα επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Η επαγγελματική επιτυχία δεν έχει σαφώς σχεδόν καμία αξία εάν οδηγεί το άτομο που τη διεκδικεί, και στην περίπτωσή μας τη γυναίκα, στην καταρράκωση ή αλλιώς στο γνωστό σε όλους μας burn out. Η προσωπική ηρεμία και η υγεία είναι προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα. Καλή επιτυχία.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr 

Share.

Comments are closed.