Η ανάκτηση της κανονικότητας είναι θέμα... μυαλού

0

Οι πολίτες αγωνιούν για τον... εγκλεισμό τους και τον χρόνο της επιστροφής τους στην καθημερινότητα. Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν κάπως πιο... άνετα, καθώς δεν έχουν την αγωνία σχετικά με το οικονομικό τους αύριο. Όποιο και αν είναι αυτό. Με τα λίγα και με τα πολλά. Από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Ας σκεφτούμε όλοι τι θα συνέβαινε σε μια περίπτωση γενικευμένου ελευθέρου... χάους στην κυκλοφορία των πολιτών, εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση. Με τόσους θανάτους, με τους διασωληνωμένους και με τα κρούσματα. Και σε επίπεδο αριθμών μπορεί να είμαστε χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι πώς θα περιορίσουμε τις απώλειες από τη... φωτιά που έχει ξεσπάσει στο οικοδόμημα μας.

του Λουκά Γεωργιάδη

Οι επιστήμονες είναι αυτοί που δείχνουν τον δρόμο σε ολόκληρη την κοινωνία. Όσο και αν οι υποδείξεις τους αποτελούν... μαχαιριά για πάρα πολλούς που ανησυχούν για το αύριο των οικονομικών και των οικογενειών τους, ας σκεφτούμε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που όλα ήταν ελεύθερα. Οικονομία εν μέσω υψηλότατου κινδύνου για τη δημόσια υγεία, δεν υπάρχει. Όποιος έχει περάσει από οικονομική σχολή, δύο πράγματα είναι αυτά που υπερτερούν της οικονομίας και της κανονικότητας των κοινωνιών. Δύο είναι οι παράγοντες που είναι πέρα και πάνω από το χρήμα: οι πανδημίες και οι πόλεμοι. Σήμερα, ζούμε μια πανδημία με χαρακτηριστικά... βιολογικού πολέμου. Οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι και να μην καλλιεργούνται από κανέναν ανεδαφικές θετικές προσδοκίες. Δεν πρέπει να πιάσουν τους πολίτες τα... ψυχολογικά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή. Κυρίως, να καταλάβουμε ότι πολλές φορές στην κανονικότητα που νομίζουμε ότι θα ισχύει εσαεί, σημειώνονται και ανατροπές. Όλοι κρινόμαστε από τον τρόπο διαχείρισης

αυτών των ανατροπών και από την ελαχιστοποίηση της ζημίας.

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε πολιτικό επίπεδο κάτι τέτοιο μπορεί να είναι... δύσπεπτο λόγω της δυσαρέσκειας που προκαλούν οι σταράτες κουβέντες και οι ωμές αλήθειες, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούμε να πορευόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να θέλουμε να μας πει κάποιος ότι υπάρχει ο Αη Βασίλης και έρχεται τρέχοντας από την Καισάρεια! Εδώ που βρισκόμαστε επιβάλλεται ένα γενικό... ξεκαθάρισμα προς πάσα κατεύθυνση. Δεν το κουνάμε... ρούπι, αν δεν μαζευτεί το πράγμα. Αν δεν τηρήσουμε για πάρα πολλές εβδομάδες με ευλάβεια και πειθαρχία τα προσήκοντα μέτρα, τότε θα αργήσει και η οικονομία να βγει από το τούνελ. Για κάποιους ανεγκέφαλους βέβαια αυτά τα δύο αποτελούν "τροφή" για να κάνουν την αντιπολίτευση τους ή για να εμπνεύσουν τα "τρολ" του Διαδικτύου, τα οποία αφελώς πιστεύουν ότι με την πρόκληση του χάους, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να επιστρέψουν στην εξουσία άνθρωποι οι οποίοι κατέστρεψαν τη χώρα. Αλλά, η σπέκουλα, μία με τους νεκρούς και μία με τη... νεκρή οικονομία, είναι άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε δύο βάρκες. Και στους νοήμονες η λογική ανάλυση τέτοιων καταστάσεων δεν γέρνει σε καμία περίπτωση προς την πλευρά των σπεκουλαδόρων.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τα δημοσκοπικά αποθέματα αλλά και την ηθική επάρκεια για να πει σκληρές αλήθειες. Δεν πρέπει να δημιουργεί φρούδες ελπίδες για την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Τουλάχιστον, το έχει αποφύγει, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υγειονομικής πίεσης. Η επιστροφή μας σε μια... ανεκτή κανονικότητα, θα πάρει ακόμη αρκετό χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η ανάλογη... εναρμόνιση με τα μηνύματα από το μέτωπο του εμβολιασμού των πολιτών. Αν εμβολιάζεται μικρός αριθμός πολιτών και ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, τότε ακόμη και αυτοί που θα κάνουν το εμβόλιο μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι. Ακόμη και αν κάποιοι πιστεύουν ότι με τον εμβολιασμό, γίνονται... άτρωτοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι για να επιδράσει το φάρμακο απαιτούνται μερικές εβδομάδες. Οπότε, μέσα σε αυτό το διάστημα, "απαγορεύεται" κάποιος να νοσήσει. Αν είναι να κάνουμε μια... τρύπα στο νερό και να συζητάμε και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα ίδια πράγματα που συζητάμε σήμερα, τότε έχουμε αποτύχει όλοι μαζί.

Σε τελική φάση, όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν με καθαρές κουβέντες από τα κυβερνητικά χείλη, ότι η κατάσταση συναγερμού θα ισχύει για πάρα πολλές εβδομάδες. Θα ισχύσει για όσο χρειαστεί, χωρίς... εκπτώσεις, "αστερίσκους" και... ανώμαλα ρήματα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι βασικός παράγοντας για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού. Όλοι μαζί πρέπει να γνωρίζουμε ότι από εμάς εξαρτάται τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην οικονομία. Για την ακρίβεια από τις αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν τώρα, από την πειθαρχία που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι πολίτες για αρκετούς μήνες και από την προθυμία του καθενός εξ΄ ημών για να βάλουμε πλάτη ώστε η χώρα να βγει συνολικά στο ξέφωτο. Ανώτερες δυνάμεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο οι πολίτες που ενημερώνονται υπεύθυνα, αντιλαμβάνονται απόλυτα και συνειδητοποιούν ξεκάθαρα, τι πρέπει να γίνει. Όλα είναι θέμα μυαλού του κυρίαρχου λαού...

Share.

Comments are closed.