Η επιχείρηση «Ελευθερία» και οι δυσκολίες του μαζικού εμβολιασμού

0

Κάθε πρωτοχρονιά είναι μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή κατά την οποία κάνουμε τον απολογισμό μας και θέτουμε τις προτεραιότητές μας. Το τέλος του 2020 μας επιφύλαξε μια θετική εξέλιξη, δηλαδή την έναρξη του εμβολιασμού που σηματοδοτεί την ελπίδα και την ανακούφιση για όλη την ανθρωπότητα.

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα*

Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή εμμένει στην ανάγκη οργάνωσης ενός σχεδίου, ενός “Οδικού Χάρτη”, ώστε να εξασφαλίσουμε όλοι και όλες ασφαλή πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια μακρά λίστα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι εμβολιάστηκαν ήδη. Άλλο ο συμβολισμός, όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων προηγήθηκαν και εμβολιάστηκαν και άλλο μια ατελείωτη λίστα κυβερνώντων, νεότατων και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι αναρίθμητοι ηλικιωμένοι και άνθρωποι στις ευπαθείς ομάδες αναμένουν υπομονετικά τη σειρά τους...

Ίσως τα παραπάνω να είχαν λιγότερη σημασία αν δεν υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τελικό αριθμό των εμβολίων που προμηθεύτηκε η χώρα. Επισημαίνεται ότι τα εμβόλια έρχονται σταδιακά και σε περιορισμένο αριθμό στη χώρα μας, άρα υπάρχει ο φόβος να μείνουν χωρίς άμεση κάλυψη αρκετοί άνθρωποι.

Άλλωστε δεν είναι μυστικό, όπως πρόσφατα ανέφερε και αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel, ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε λιγότερα εμβόλια από τον πληθυσμό των ευρωπαίων πολιτών και αυτό εγείρει ερωτήματα αλλά και προβληματισμούς για τον στόχο της ανοσίας της αγέλης.

Αναλογικά και η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται, γι’ αυτό και πρέπει να λάβει τα μέτρα της για την προμήθεια άμεσα επιπλέον εμβολίων για τους πολίτες.

Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα παρέλαβε ήδη μια μικρή παρτίδα εμβολίων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, (9.750 δόσεις), και έως τις 30 Δεκεμβρίου θα ληφθούν ακόμα 83.850 παρτίδες εμβολίων της Pfizer-BioΝTech. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από την εταιρεία Pfizer-ΒioNTech 1.265.550 δόσεις και αναμένονται εγκρίσεις εμβολίων από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των προγραμματισμένων παραγγελιών εμβολίων και του πραγματικού πληθυσμού της χώρας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό και το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει την ανάγκη επαγρύπνησης και ενεργοποίησης της κυβέρνησης, ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις. Κανένας εφησυχασμός.

Ευχή για το 2021 είναι να ασχοληθούμε τη νέα χρονιά με τα ουσιώδη, που αφορούν τη ζωή μας και την απαιτούμενη προστασία όλων, με σαφείς οδηγίες, (μάσκες, αποστάσεις), και όχι με τα ανούσια, (τι φοράει ο ένας ή ο άλλος), αλλά και να αγνοήσουμε επιδεικτικά τους όψιμους “αμφισβητίες” της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Καλή χρονιά με υγεία!

* Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)

Share.

Comments are closed.