Η Ιντερπόλ εξιχνίασε 892 υποθέσεις οικονομικής απάτης στο διαδίκτυο

0

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποίησε η Ιντερπόλ σε εννέα ασιατικές χώρες, εξιχνιάζοντας 892 υποθέσεις οικονομικής απάτης στο διαδίκτυο. Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση είχε κωδική ονομασία «Haechi-I».

Οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να συλλάβουν 85 άτομα και να «παγώσουν» πάνω από 1.600 τραπεζικούς λογαριασμούς, το διάστημα Σεπτεμβρίου-Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν 40 εξειδικευμένοι αστυνομικοί, κατασχέθηκαν 83 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου μια νοτιοκορεατική εταιρεία είχε μεταφέρει σχεδόν 7 εκατομμύρια δολάρια έπειτα από αίτημα που φαινόταν να προέρχεται από έναν από τους εμπορικούς της εταίρους για την εξόφληση τιμολογίων.

Ωστόσο, τα τραπεζικά στοιχεία είχαν τροποποιηθεί με δόλο προκειμένου να δρομολογηθούν μεταφορές σε τράπεζες στην Ινδονησία και το Χονγκ Κονγκ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ενημερώθηκαν οι αρχές αυτών των χωρών και η υπηρεσία της Ιντερπόλ στη Νότια Κορέα, που είναι ειδική στα οικονομικά εγκλήματα, και μπόρεσαν να "παγώσουν" τα μισά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη έρευνα, πάντως, συνεχίζεται.

«Οι απατεώνες στο διαδίκτυο προσπαθούν συχνά να εκμεταλλευτούν την απουσία συνόρων που χαρακτηρίζει το ίντερνετ βάζοντας στόχο θύματα ή μεταφέροντας παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό», αναφέρει η Ιλάνα ντε Βιλντ, διευθύντρια της διεύθυνσης πάταξης του Οργανωμένου Εγκλήματος και Νέων Μορφών Εγκληματικότητας στην Ιντερπόλ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν.

«Τα αποτελέσματα της επιχείρησης 'Haechi-I' δείχνουν ότι το οικονομικό έγκλημα στο διαδίκτυο είναι ουσιαστικά παγκόσμιο και μόνο μια συμπαγής διεθνής συνεργασία μπορεί να πατάξει αποτελεσματικά αυτούς τους εγκληματίες», προσθέτει το στέλεχος της Ιντερπόλ.

Share.

Comments are closed.