Ηandelsblatt: H ελληνική «Silicon Valley» που προσελκύει ξένες εταιρείες τεχνολογίας

0

Όταν ο Φίλιπ Ντόιτσερ, μηχανικός ανάπτυξης στο γερμανικό πάροχο λογισμικού Teamviewer, άκουσε για τα Ιωάννινα για πρώτη φορά το 2019, σκέφτηκε: «Ενδιαφέρον. Αλλά πού είναι αυτό;» Τώρα το ξέρει: στη βορειοδυτική Ελλάδα, τρεις ώρες με το αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη. Ο Γερμανός είναι πλέον ο διευθυντής του Teamviewer Ελλάδας με έδρα τα Ιωάννινα. Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχει μετεγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του εκεί, όπου η εταιρεία, με έδρα το Γκέπινγκεν της Γερμανίας, δημιούργησε τον Ιανουάριο του 2020 κέντρο έρευνας και τεχνολογίας (R&D).

Το υποκατάστημα ξεκίνησε γρήγορα. «Ξεκινήσαμε με 18 υπαλλήλους στο τέλος του 2019», θυμάται ο Ντόιτσερ. «Τώρα υπάρχουν ήδη 41, φέτος θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους 50 και ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι 150 εργαζόμενοι».

Το λογισμικό τηλεδιάσκεψης που αναπτύσσεται στα Ιωάννινα αποτελεί την πρόταση της TeamViewer έναντι αντίστοιχων λύσεων για τις οποίες η ζήτηση έχει εκτοξευθεί λόγω της πανδημίας. Διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας, καθώς επιτρέπει τη σύνδεση των χρηστών χωρίς να απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail).

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ τα έσοδα της κυμαίνονται περίπου στα 380 εκατ. ευρώ.

Η TeamViewer είναι από πέρσι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Σήμερα, γράφει η Ηandelsblatt, το κέντρο έρευνας των Ιωαννίνων απασχολεί περίπου 40 μηχανικούς Πληροφορικής. Η εταιρεία επιδιώκει να προσελκύσει ταλαντούχους νέους, με τα σχέδιά της να ευνοούνται καθώς στην πόλη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που καταλαμβάνει, για το 2020, την 492η θέση ανάμεσα στα 900 καλύτερα ανώτατα ιδρύματα στον κόσμο. Ανάμεσα στους εργαζομένους που απασχολούνται στο κέντρο έρευνας των Ιωαννίνων υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που βρίσκονταν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, εν προκειμένω στη Σουηδία και στην Τσεχία, και αποφάσισαν να επαναπατριστούν.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια, που οι τοπικοί παράγοντες ελπίζουν πως µπορεί να µετατρέψει την περιοχή των Ιωαννίνων σε µια ελληνική «Silicon Valley», έναν χώρο συγκέντρωσης και ανάπτυξης δηλαδή επιχειρήσεων πληροφορικής, καινοτοµίας και νέων τεχνολογιών, βρίσκεται ο Βασίλης Τριάδης, γέννηµα-θρέµµα Ηπειρώτης, µε καταγωγή από το Γρεβενίτι του Ζαγορίου, ο οποίος είναι από το 2003 CEO της ευρωπαϊκής πολυεθνικής P&I. Μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στο λογισµικό και στις πλατφόρµες διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού και ελέγχεται από το fund Permira, το οποίο ελέγχει και την TeamViewer.

Οι συγγενείς και οι φίλοι του στη γενέτειρά του, µε τους οποίους διατηρεί σχέσεις, µιλούν για έναν γνήσιο Ηπειρώτη, µε µεγάλη καρδιά, που δεν έχει ξεγράψει τον τόπο του και εξακολουθεί µε όποιον τρόπο µπορεί να τον στηρίζει. Είτε δίνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακαίνιση ενός νοσοκοµείου στο χωριό του, είτε στηρίζοντας οικονοµικά τη διοργάνωση αγώνων στην περιοχή του, είτε φέρνοντας στα Γιάννενα εταιρείες-κολοσσούς και δηµιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίες υψηλού επιπέδου.

Η παρουσία των δύο πολυεθνικών εταιρειών στα Γιάννενα έχει δηµιουργήσει ευφορία στην επιχειρηµατική και πανεπιστηµιακή κοινότητα της περιοχής, αφού P&I και TeamViewer θα φτάσουν να απασχολούν πάνω από 500 άτοµα, όταν αναπτυχθούν πλήρως.

Γερµανική εταιρεία αναζητά γραφεία και προσωπικό

Εντονο ενδιαφέρον για τη δηµιουργία παραρτήµατος στα Γιάννενα, παρακινούµενη από το θετικό κλίµα και την παρουσία των δύο κολοσσών, έχει εκδηλώσει και η γερµανική PRODYNA AG, η οποία διατηρεί εγκαταστάσεις από το 2018 και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες απασχολούνται περίπου 20 άτοµα.

H Prodyna AG, που έχει έδρα στη Φρανκφούρτη, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύνθετων εφαρµογών στο ∆ιαδίκτυο αλλά και στην παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών στον τοµέα της Πληροφορικής. Η εταιρεία έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη και παρουσία σε 14 πόλεις, πλην της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός Γερµανίας δραστηριοποιείται σε Ζυρίχη, Βιέννη, Λονδίνο, Αµστερνταµ και Βελιγράδι.

Share.

Comments are closed.