• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Opinion»Ηχηρό το χαστούκι στον Τραμπ…
Opinion

Ηχηρό το χαστούκι στον Τραμπ…

5 Νοεμβρίου, 2026Updated:5 Νοεμβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έδειξαν εντυπωσιακή ωριμότητα στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τη Γερουσία.
Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η πολιτική απάτη έχουν όρια, όπως βέβαια και η πολιτική διαφθορά. Δεν προκαλεί έτσι καμμιά έκπληξη η σοβαρή ήττα του Ντόναλντ Τράμπ στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της θητείας του. Μια ήττα που δεν αποκλείουμε να έχει και περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτόν.. Αν οι πολιτικοί του αντίπαλοι θέλησαν να πάνε πιο μακριά.

Του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου

«….Ο Τράμπ», υποστηρίζει ο οικονομολόγος και σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων Αλαίν Μενκ, «…είναι η προσωποποίηση του καπιταλισμού της διαφθοράς. Και σε κάποια φάση, τα πεπραγμένα του θα έλθουν στην επιφάνεια….».

Υπό αυτή την έννοια οι τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ πιθανότατα να αποδειχτούν ιστορικές από κάθε πλευρά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο.

Αρκεί να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με χρηματιστηριακές εκτιμήσεις, ο πόλεμος με το Ιράν και το φλερτ με τον Πούτιν, εκτιμάται ότι απέφέραν στις εταιρείες ελεγχόμενες από το περιβάλλον Τράμπ περί τα 300 εκατομ. δολλάρια μέσα σε ένα εξάμηνο.

Επίσης στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το γεγονός ότι ο Τράμπ χειρίστηκε αδέξια και αλαζονικά το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ, προκαλεί αντιδράσεις και μέλη του κόμματος προσάπτουν στον πρόεδρο, την εκλογή στο Μίτσιγκαν του πρώτου μουσουλμάνου Αμερικανικού γερουσιαστή.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Ελ-Σαγιεντ γιατρό 41 ετών, που ανήκει στην ακροαριστερά των Δημοκρατικών.
Πάντα μέσα στο Ρεπουμπλικανό Κόμμα δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν στον Τράμπ μια ανόητη πληθωριστική πολιτική, η οποία όχι μόνο δεν έφερε εργοστάσια στις ΗΠΑ, αλλά επιβάρυνε ανεπανόρθωτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σημειώνουμε επίσης ότι «….η νίκη των Δημοκρατικών υποψηφίων στο Τέξας, της Τζίνα Χινογιόσα ως κυβερνήτη και του Τζέιμς Ταλαρίκο ως γερουσιαστή, ήταν η πιο συμβολική από όλες αυτές που κέρδισαν την Τρίτη. Η ήττα των Ρεπουμπλικανών σε αυτή την πολιτεία που είχαν κερδίσει σταθερά για δεκαετίες είναι επίσης έναχαστούκι για τον Τράμπ που είχε υποστηρίξειτον Κέν Πάξτον.

Οι ηττημένοι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι ήταν σχεδόν όλοι εκείνοι που ο Τραμπ είχε επιλέξει και υποστηρίξει προσωπικά, μερικές φορές εναντίον άλλων πιο δημοφιλών Ρεπουμπλικανών. Ώθησε τον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τομ Τίλις να αποσυρθεί. Έδωσε την υποστήριξή του στο Οχάιο στον Vivek Ramaswamy, του οποίου η τοξική εκστρατεία ωφέλησε την αντίπαλό του Amy Acton. Αλλά ευνόησε ιδιαίτερα τον εισαγγελέα Κεν Πάξτον στο Τέξας εις βάρος του γερουσιαστή Τζον Κόρνιν, ο οποίος είναι πολύ πιο δημοφιλής.

Αλλά πάνω απ' όλα, οι αποφάσεις που έλαβε αυτός ο πρόεδρος χωρίς διαβούλευση με το Κογκρέσο ή τη λαϊκή υποστήριξη λειτούργησαν εναντίον του κόμματός του. Οι δασμοί του στους εμπορικούς εταίρους των

ΗΠΑ, ιδιαίτερα στον Καναδά, οδήγησαν σε τεράστιες αυξήσεις τιμών και έπληξαν τους αγρότες. Ο «μεγάλος και όμορφος λογαριασμός» του αύξησε τον πληθωρισμό και διεύρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα, φέρνοντας το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ στο 100% του ΑΕΠ.

Ο πόλεμος κατά του Ιράν, ο οποίος εξακολουθεί να διαρκεί περισσότερο από οκτώ μήνες, οδήγησε στην αύξηση των τιμών των καύσιμων, ειδικά του ντίζελ, του καύσιμου των μεταφορέων και της αγροτικής Αμερικής. Τέλος, η διαφθορά της κυβέρνησής του, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα που μερικές φορές θυμίζουν καθεστώτα της Αφρικής ή της Μέσης Ανατολής, έχει γίνει η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Αυτή η ήττα των Ρεπουμπλικανών είναι επίσης η πρώτη μαζική αποκήρυξη που υπέστη ο Ντόναλντ Τράμπ από την πρώτη του εκλογή πριν από δέκα χρόνια. Το 2018, οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά διατήρησαν τη Γερουσία. Τον Τραμπ έχασε την προεδρία το 2020, αλλά κέρδισε καλύτερο σκορ από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του και οι Ρεπουμπλικανοί ένα οριακά τη Γερουσία.

«…Αυτή δεν είναι μια κόκκινη στιγμή ή μια κόκκινη στιγμή, είναι μια μπλε, κόκκινη και άσπρη στιγμή…», δήλωσε ο Χακίμ Τζέφρις, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της κάτω βουλής τον ερχόμενο Ιανουάριο. «Η Αμερική κέρδισε απόψε!»

Στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, ο γερουσιαστής Jon Qssoff, που επανεξελέγη στη Τζόρτζια και τακτικός επικριτής του Τραμπ, χαρακτήρισε τις Εκλογές «συντριπτική και αποφασιστική» νίκη κατά του προέδρου.

«….Ο αμερικανικός λαός απέρριψε την εξαχρείωση, τη διαφθορά και την ανικανότητα τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτού τον απερχόμενον προέδρου στο τέλος της θητείας του που απέτυχε…..», είπε.

«….Και αν, τα τελευταία δύο χρόνια, μπροστά σε αυτή την αδυσώπητη χιονοστιβάδα βαρβαρότητας και απρέπειας έχετε μερικές φορές αμφιβάλλει ότι η δημοκρατία μας μπορεί επιβιώσει, είθε τα σημερινά αποτελέσματα να σας δώσουν το θάρρος να πιστέψετε ότι υπάρχει και άλλος ορίζοντας».

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος Παπανδρόπουλου
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΤεχνητή νοημοσύνη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πού μειώνει το κόστος και πού κρύβονται οι παγίδες
Next Article Alpha Bank: Ο πήχης για κέρδη άνω των 1,4 δισ. ευρώ και διανομές έως το 2030

Related Posts

Κυβερνοασφάλιση: Πόσο κοστίζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μια ψηφιακή επίθεση

5 Νοεμβρίου, 2026

Ασφάλιση εμπορικών πιστώσεων: Πώς προστατεύονται οι επιχειρήσεις από τα απλήρωτα τιμολόγια

5 Νοεμβρίου, 2026

Alpha Bank: Ο πήχης για κέρδη άνω των 1,4 δισ. ευρώ και διανομές έως το 2030

5 Νοεμβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.