Κορωνοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις από επιστήμονες - Έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων

0

Η εκτόξευση κρουσμάτων και διασωληνωμένων καθώς και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία σε επιστήμονες και κυβέρνηση.

Η εκθετική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται αλλά και η πίεση που αρχίζει να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους νοσηλευόμενους και διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανάγκασε την κυβέρνηση να υιοθετήσει και να ανακοινώσει μία σειρά νέων περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να σβήσουν «εστίες» διασποράς του ιού.

Το κυβερνητικό επιτελείο σταθμίζοντας όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων – οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι εφιαλτικές – αποφάσισε να πάρει άμεσα μέτρα πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με ορίζοντα ενός μήνα, είναι η πρώτη αποφασιστική κίνηση μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Το «λουκέτο» σε εστίαση που ξεκινά από την Τρίτη στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ αυτών και η Αττική, θεωρήθηκε από επιστήμονες και το κυβερνητικό επιτελείο ότι θα βοηθήσει στην ανάσχεση του ιού, ειδικά σε μία περίοδο που αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και όλο και περισσότεροι θα βρισκόντουσαν σε κλειστούς χώρους.

Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας

Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Η τήρηση των μέτρων, που ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα κρίνει είτε την παράταση και κλιμάκωση τους, είτε την αποκλιμάκωσή τους υπογράμμισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Σε 15 μέρες με 1 μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, αν όχι είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε» ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι μπορεί να δούμε αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο με υποδεκαπλάσιο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων από τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης, και έτσι μπορούμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί κι εδώ έχουμε ευκαιρία να δούμε και να προλάβουμε» τόνισε.

Προσβλέπουμε στο εμβόλιο, εξήγησε ο Χαράλαμπος Γώγος, αυτός είναι ο τελικός στόχος μας, προσπαθούμε να συντηρήσουμε μια κατάσταση σε ένα επίπεδο χωρίς μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας για να φτάσουμε στις αρχές του χρόνου στον εμβολιασμό, έτσι ελπίζω, καταρχάς των υγειονομικών, για να αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και μέχρι Απρίλιο – Μάιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού». Και συνέχισε:

«Μέχρι τότε πρέπει να παίρνουμε μέτρα γρήγορης διάγνωσης απομόνωσης κρουσμάτων πολλά τεστ, προληπτικά μέτρα, όπως αυτά που πήραμε τώρα, που είναι πολύ αυστηρά, και ελπίζουμε να αποδώσουν για να περιορίσουμε τη διασπορά στην κοινότητα ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα».

Δερμιτζάκης: Έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα 1 μήνα πριν

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο, ελπίζω ότι το λοκντάουν θα κρατήσει παραπάνω».

Εξήγησε ότι στη χώρα μας πήραμε τρία πακέτα μέτρων. «Τα προ-προηγούμενα ήταν πολύ ελαφρά, δεν άφησαν αποτύπωμα, βλέπουμε ακόμα το αποτέλεσμα του πρώτου πακέτου. Τα προηγούμενα ήταν λίγο πιο βάρια, θα αφήσουν κάποιο αποτύπωμα, και έχουμε τα καινούργια, με οριζόντια χαρακτηριστικά, που τα δούμε σε 2 – 3 εβδομάδες» σχολίασε.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι αριθμοί των κρουσμάτων μπορεί να φτάσουν και τις 3.000, και παραπάνω, αλλά πρόσθεσε ότι πρόκειται για φυσιολογική πορεία.

«Αν παίρναμε αυτά τα μέτρα (του Σαββάτου) 1 μήνα πριν θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε δε. «Έχουμε πάντως ένα καλό πακέτο μέτρων πρόσθεσε.

Share.

Comments are closed.