Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 4,6 εκατ. οι εμβολιασμοί

0

Ταχύτητα ανεβάζει η επιχείρηση εμβολιασμού «Ελευθερία». Οι εμβολιασμοί χθες ξεπέρασαν συνολικά τα 4,6 εκατομμύρια. Επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στον αριθμό εμβολιασμένων ανά 100.000 κατοίκους.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί για τους 20-29 ετών, ενώ από αύριο ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 40-44 (μέχρι τώρα μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με AstraZeneca).

Στη συνέχεια οι ηλικίες 35-39 και 30-34 ετών θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Χθες οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν για άλλη μια μέρα τους 100.000 και έτσι έσπασε το φράγμα των 4,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών.

Κατά μέσο όρο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γίνονται 103.000 εμβολιασμοί την ημέρα καθώς το πρόγραμμα ανεβάζει στροφές.

Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου και
1,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (έχουν κάνει και τις δύο δόσεις)

Τις τελευταίες ημέρες χορηγείται και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ακόμα, πολλαπλασιάτηκαν και οι εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 40-44 ετών

Αύριο, Παρασκευή, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού, για όλα τα εμβόλια, ρυθμίζει το επιτελείο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Παρασκευή θα ανοίξει κανονικά η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson από τα άτομα που υπάγονται στις παραπάνω ηλικίες.

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης θα λάβουν μήνυμα SMS στο κινητό τους για το ραντεβού τους. Οσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία της άυλης θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, κατά την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς είχε εξαγγείλει ότι αμέσως μετά θα ανοίξει η διαδικασία για τις ηλικίες 35 έως 39 ετών και έπειτα για την ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών.

«Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο στόχος πλέον είναι να έχουν πραγματοποιηθεί 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Εξ αυτών, με μία δόση θα έχουν εμβολιαστεί τότε περίπου 3,5 εκατομμύρια, ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα αναμένει τις εξής παραδόσεις εμβολίων: 1.860.000 δόσεις από την Pfizer, 308.000 δόσεις από την εταιρεία Moderna, από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και από την AstraZeneca 348.000 δόσεις τον Μάιο και 450.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Share.

Comments are closed.