Κύμα εξόδου τραπεζικών στελεχών στη Γαλλία – Γυρνούν την πλάτη στα μετρητά οι πολίτες

0

Η Τράπεζα της Γαλλίας (Bank of France/ΤτΓ) θα κλείσει το ⅓ των καταστημάτων της μέχρι το 2022, αφού η πανδημία μειώνει την ανάγκη χρήσης νομισμάτων και χαρτονομισμάτων. 

Τα 14 από τα 37 καταστήματα της τράπεζας στα οποία αποθηκεύονται και ανταλλάσσονται τα παλαιά νομίσματα και χαρτονομίσματα θα κλείσουν, ενώ η τράπεζα υπολογίζει πως το 40% του δικτύου καταστημάτων της θα παραμείνει ανενεργό και άχρηστο εάν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν. 

Τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ωθήσει όλο και περισσότερους καταναλωτές στις ηλεκτρονικές αγορές είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω καρτών. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τη μετάδοση της νόσου μέσω χρησιμοποιημένων χαρτονομισμάτων, αν και η κεντρική τράπεζα έχει αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Ολα αυτά δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στη μείωση των μετρητών, η οποία είχε ήδη επιδείξει μείωση 20% μεταξύ του 2012 και του 2019. Η ΤτΓ αναμένει περαιτέρω τέτοια μείωση κατά 25% μεταξύ του 2020 και του 2022. 

Η Γαλλία, όπως και η Ολλανδία και η Φινλανδία, αποτελεί μια χώρα η οποία προτιμά τη χρήση του πλαστικού χρήματα, σύμφωνα με το στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Ερίκ Λακουρέζ. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Ιταλία γενικά προτιμούν τη χρήση μετρητών.

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα επηρεάσει 134 εργαζόμενους της Τράπεζας της Γαλλίας στους οποίος θα προσφερθούν τρεις εναλλακτικές: η μετάθεση σε άλλα καταστήματα, η επανεκπαίδευση για άλλα πόστα, ή πρόωρη συνταξιοδότηση.

Share.

Comments are closed.