• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Ληξιπρόθεσμα χρέη: Οι όροι για ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων
Ειδήσεις

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Οι όροι για ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων

9 Μαΐου, 2026Updated:9 Μαΐου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Η νέα έκτακτη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνει ένα ακόμη παράθυρο διευκόλυνσης για οφειλέτες που έχουν παλαιές, αρρύθμιστες εκκρεμότητες. Το μέτρο αφορά χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και παρέμεναν εκτός ρύθμισης στις 21 Απριλίου 2026, δίνοντας τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 72 μηνιαίες δόσεις.

Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται χωριστά για τις οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και χωριστά για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση της εφορίας, μπορούν να ενταχθούν χρέη που βρίσκονται στις ΔΟΥ, στα Ελεγκτικά Κέντρα και στα Τελωνεία, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2023 και εξακολουθούν να είναι απλήρωτα και αρρύθμιστα.

Οι όροι της νέας ρύθμισης

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας παρέμβασης είναι η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης σε έως 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται στο 5,84%, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο που ισχύει σήμερα για τις πάγιες ρυθμίσεις των 24 ή 48 δόσεων.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικών εφαρμογών που θα ενεργοποιηθούν από την ΑΑΔΕ για τα φορολογικά χρέη και από το ΚΕΑΟ για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία θα επιτρέπει στους οφειλέτες να υποβάλουν αίτηση για τα παλαιά χρέη τους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τακτοποιήσει τις νεότερες εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Ποια χρέη μπαίνουν στις 72 δόσεις

Στη νέα έκτακτη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2023 και δεν είχαν ρυθμιστεί έως τις 21 Απριλίου 2026.

Αυτό σημαίνει ότι οφειλές που έχουν ήδη ενταχθεί σε πάγιες ρυθμίσεις δεν μπορούν να αποσυρθούν από αυτές, μόνο και μόνο για να μεταφερθούν στο νέο σχήμα των 72 δόσεων. Η νέα ρύθμιση αφορά αποκλειστικά παλαιά χρέη που παραμένουν αρρύθμιστα.

Για όσους έχουν παράλληλα νεότερες οφειλές, δηλαδή χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, η ένταξη στις 72 δόσεις δεν θα είναι αυτόματη. Πρώτα θα πρέπει οι νεότερες οφειλές να εξοφληθούν πλήρως ή να ενταχθούν σε πάγιες ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.

Η βασική προϋπόθεση για τους οφειλέτες

Κομβικός όρος για την αξιοποίηση της νέας ρύθμισης είναι η τακτοποίηση όλων των νεότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όποιος έχει χρέη μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει πρώτα να τα εντάξει σε πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων ή να τα εξοφλήσει.

Μόνο μετά από αυτό το βήμα θα μπορεί να προχωρήσει στην ένταξη των παλαιότερων, αρρύθμιστων οφειλών του στο νέο σχήμα των 72 δόσεων.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει και για όσους είχαν εντάξει νεότερες οφειλές σε πάγιες ρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια τις έχασαν και δεν μπορούν να επανενταχθούν με το ισχύον πλαίσιο. Για αυτές τις περιπτώσεις, η νέα νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει δυνατότητα επανένταξης στις απολεσθείσες πάγιες ρυθμίσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση των παλαιότερων χρεών σε 72 δόσεις.

Τα ευεργετήματα για τους συνεπείς οφειλέτες

Η ένταξη στη ρύθμιση και η συνεπής καταβολή των δόσεων παρέχουν σημαντικές προστασίες στους οφειλέτες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν υψηλά χρέη.

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, όπου έχουν κινηθεί ποινικές διαδικασίες ή έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης, η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της ποινικής δίωξης ή της εκτέλεσης ποινής, εφόσον έχει ήδη εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, για οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, η υπαγωγή στη ρύθμιση και η τήρηση των δόσεων θα οδηγεί σε αναστολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, τραπεζικές καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία, καθώς και σε πάγωμα πλειστηριασμών ακινήτων.

Ποιοι μένουν εκτός μεταφοράς

Σημαντικός περιορισμός αφορά όσους έχουν ήδη εντάξει σε πάγιες ρυθμίσεις 24 ή 48 δόσεων χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι οφειλέτες αυτοί δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν τις υφιστάμενες πάγιες ρυθμίσεις για τα παλαιά χρέη τους, ώστε να τα μεταφέρουν στη νέα έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων. Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν τα παλαιά χρέη έχουν ρυθμιστεί μαζί με νεότερες οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2024 και μετά.

Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλαίσιο στοχεύει κυρίως στην τακτοποίηση πραγματικά αρρύθμιστων παλαιών οφειλών και όχι στη μαζική μετακίνηση χρεών από τις υφιστάμενες πάγιες ρυθμίσεις σε ένα ευνοϊκότερο σχήμα.

Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων επιχειρεί να δώσει ανάσα σε φορολογούμενους και ασφαλισμένους με παλαιά χρέη, διατηρώντας όμως σαφείς προϋποθέσεις συνέπειας. Για τους οφειλέτες, το κρίσιμο σημείο είναι η πλήρης εικόνα των υποχρεώσεών τους: τα νεότερα χρέη πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν, ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των παλαιότερων εκκρεμοτήτων.

Ληξιπρόθεσμα χρέη
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 και 2026 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Next Article ΕΕ: Οικονομικές επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις και πολίτες με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Related Posts

ΕΕ: Οικονομικές επιβαρύνσεις σε επιχειρήσεις και πολίτες με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

9 Μαΐου, 2026

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 και 2026 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές

9 Μαΐου, 2026

Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 2% για τον χρυσό

9 Μαΐου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.