Με πρόστιμο $3,6 δισ. ευρώ απειλείται η UBS Group στη Γαλλία

0

Η γαλλική κυβέρνηση και οι εισαγγελείς της υποστηρίζουν πως η UBS Group θα πρέπει να πληρώσει 3 δισ. ευρώ αφού φέρεται ότι βοήθησε Γάλλους πελάτες προς φοροδιαφυγή.

Ο εισαγγελέας Σέρζ Ροκ ζήτησε από δικαστήριο του Παρισιού την επιβολή προστίμου 2 δισ. ευρώ στη UBS, αναγνωρίζοντας τα πρόσφατα θεσπισμένα όρια προστίμωνΗ γαλλική κυβέρνηση, η οποία είναι κι αυτή μία από τις ενάγουσες, αποζητά 1 δισ. ευρώ επιπλέον σε ζημίες, αλλά και οποιοδήποτε επιπλέον πρόστιμο αποφασιστεί από το δικαστήριο.

Η νέα προσφυγή στα δικαστήριο ακολουθεί την έφεση της επιχείρησης για τα 4,5 δισ. ευρώ προστίμου που της επιβλήθηκαν το Φεβρουάριο του 2019, κάτι που είχε αποτελέσει και ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ηταν η εμβληματική επιτυχία της γαλλικής προσπάθειας πάταξης φοροδιαφυγής η οποία έχει στοχοποιήσει μεγάλες τράπεζες, από την HSBC Holdings μέχρι και την Credit Suisse Group. 

O Ροκ κάλεσε το δικαστήριο να «στείλει ηχηρό μήνυμα προς όλους, παρά την περιοριστική απόφαση του ανώτατου γαλλικού δικαστηρίου για το ποσό προστίμου».

Ενα πρόστιμο 3 δισ ευρώ θα ξεπεράσει οποιοδήποτε ποσό η UBS ήταν διατεθειμένη να δώσει μέχρι και το 2017, όταν οι εξωδικαστικές συνομιλίες απέτυχαν. Τότε, η UBS είχε αρχίσει με προσφορά 180 εκατ. ευρώ, λιγότερο από το ⅕ της εγγύησης του 1,1 δισ. ευρώ που είχε χρειαστεί να πληρώσει για την υπόθεση. Με τους Γάλλους εισαγγελείς να μη δέχονται τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αυτό, η δικηγορική ομάδα της τράπεζας είχε αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της, οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια. Οι δικαστές στα γαλλικά δικαστήρια αποφασίζουν για την πιθανή αύξηση ή μείωση των προστίμων, και η UBS έχει θέσει παράμερα μόλις 450 εκατομμύρια ευρώ για πιθανή αποπληρωμή προστίμων. 

Στη δικαστική διαμάχη, οι δικηγόροι της UBS έχουν ξεκαθαρίσει πως θα χρησιμοποιήσουν απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας το οποίο έχει αμφισβητήσει τους υπολογισμούς για το συγκεκριμένο μεγάλο ποσό αποζημίωσης. 

Εξι μήνες μετά από το πρόστιμο το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2019 πως το πρόστιμο που ζητάται από κάποιον που φοροδιαφεύγει θα πρέπει να μειωθεί κατά πολύ. Παρομοίως, το μεγάλο πρόστιμο της UBS είχε βασιστεί στον αδήλωτο πλούτο της τράπεζας τον οποίο -καθυστερημένα- παραδέχτηκαν περίπου 4.000 Γάλλοι πελάτες μέχρι το 2015. 

Με φρέσκα δεδομένα να αντικατοπτρίζουν περίπου 17.000 Γάλλους πελάτες στην Ελβετίαο Ροκ ανέφερε πως το πλαφόν στο πρόστιμο είναι περίπου 2,2 δισ ευρώ, κάτι που ακολουθεί και τις δικαστικές αποφάσεις. 

Η τράπεζα είχε βρεθεί ένοχη το 2019 για τη βοήθεια πελατών προς φοροδιαφυγή, αλλά και για την κρυφή αποστολή Ελβετών τραπεζιτών στη Γαλλία για το “ψάρεμα” πιθανών πελατών και τη μετακίνηση των περιουσιών τους στην Ελβετία.

Share.

Comments are closed.