Μέσα στον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω

0

«Σταδιακή αποκλιμάκωση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση», τόνισε ο πρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία», επεσήμανε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. «Κάνουμε 110 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων, είπε πως η κουβέντα έχει γίνει, ωστόσο αναμένεται να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες πρώτα για να αποφασιστεί οτιδήποτε.

Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω

Για τους 18 ετών και άνω, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους μέσα στον Ιούνιο, ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία. Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Όσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Αναφορικά το «πράσινο» πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή κάνει 72 ώρες πριν PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Το «τείχος» ανοσίας

Για το «τείχος» ανοσίας, που υπολογίζεται περίπου στο 70% από το σύνολο του πληθυσμού, εκτίμησε ότι θα το έχουμε πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες 60 ετών και άνω.

Ακόμα, μιλώντας για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά.

Share.

Comments are closed.