Μόσιαλος: Βρισκόμαστε σε απόσταση 3-4 μηνών από τα εμβόλια

0

Στις δυσκολίες που προκύπτουν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναφέρθηκε ο καθηγητή του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πάντως ότι «είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και να προσέξουμε τις ευάλωτες ομάδες». Παράλληλα, επισήμανε ότι είμαστε σε απόσταση 3-4 μηνών από τα εμβόλια.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «από τη στιγμή που έχουν αρχίσει να αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και έχει αρχίσει να γίνει η μεταφορά των δραστηριοτήτων μας σε εσωτερικούς χώρους, ήταν αναμενόμενο να έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτιστεί η δυνατότητα μετάδοσης. Αν προσέξουμε όλοι και συντονιστεί η πολιτεία, υπάρξει τηλεργασία αυξημένη, ενίσχυση στα μέσα μεταφοράς, και πυκνότερα δρομολόγια και ό,τι μπορεί να γίνει μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει πολιτεία και πολίτες με συντονισμένες προσπάθειες να ανακόψουμε όσο αυτό είναι δυνατό το επόμενο διάστημα να ανακόψουμε το 2ο κύμα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αν προσέξουμε. Την πανδημία πρέπει να τη νικήσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο και να προσέξουμε τις ευάλωτες ομάδες, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος και αν χρειαστεί θα διατεθούν και άλλα κρεβάτια, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλοι ασθενείς. Τον Μάρτιο, είμαστε μία χώρα που πήρε γρήγορα μέτρα και κράτησε λιγότερο το πρώτο κύμα. Το να παίρνουμε έγκαιρα μέτρα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «στη χώρα μας δεν είχαμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μεγάλης έντασης, Το ίδιο ισχύει σε στρατόπεδα, φυλακές, οίκους ευγηρίας. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, τους άστεγους, ενώ χρειάζονται ιδιαίτερα προγράμματα πρόβλεψης για μετανάστες και Ρομά».

Σχετικά με τα όσα αναφέρονται για τη μετάλλαξη του ιού, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «δεν είναι μετάλλαξη που δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια που είναι σε εξέλιξη. Αυτή η μετάλλαξη κάνει τον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια. Εμείς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές σε σχέση με τα βόρεια κράτη της Ευρώπης, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση».

Καταλήγοντας, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι πλέον είμαστε σε απόσταση 3-4 μηνών από τα εμβόλια και όχι ενός έτους, όπως ήταν η συνθήκη στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Share.

Comments are closed.