Νomura: Κίνδυνος παγκόσμιας οικονομικής στασιμότητας το 2022

0

Στασιμότητα θα προκληθεί από τη μείωση της ζήτησης λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στα νοικοκυριά, υπολογίζουν οι αναλυτές της εταιρείας - Εξαίρεση στον κανόνα η αμερικανική οικονομία - Σταδιακή υπολογίζεται η αύξηση των επιτοκίων το β' εξάμηνο του 2022 από τη Fed χωρίς παρόμοια κίνηση από την ΕΚΤ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία είναι η στασιμότητα και όχι ο στασιμοπληθωρισμός, σύμφωνα με τη Nomura Holdings Inc. Η εταιρεία υποστηρίζει πως οι αυξητικές πιέσεις στις τιμές λόγω της μετάβασης του υψηλού κόστους παραγωγής μπορεί να πλήξουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ η σύσφιξη των νομισματικών και οικονομικών πολιτικών ενδέχεται να «φρενάρει» την οικονομία.

Για τις περισσότερες οικονομίες ο πληθωρισμός λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής διαβρώνει τα έσοδα των νοικοκυριών και συνήθως επιδεικνύει διόρθωση όταν μειώνεται η ζήτηση, όπως υποστηρίζει ομάδα αναλυτών της Nomura με επικεφαλής τον Rob Subbaraman.

Oι περισσότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, δεν έχoυν ορθοποδήσει μετά από την πανδημία. Σύμφωνα με την ανάλυση, η εύθραυστη ζήτηση των καταναλωτών αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη των οικονομιών αυτών.

Ο περιορισμός της ανάπτυξης οφείλεται στη διάβρωση των εσόδων των νοικοκυριών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, της αύξησης των αποταμιεύσεων λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί, και της οικονομικής πολιτικής.

Εξαίρεση στον κανόνα

Η οικονομία των ΗΠΑ θα αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, σύμφωνα με την εταιρεία, αφού η χώρα έχει ανακάμψει σε προ-πανδημικά επίπεδα ζήτησης και έχει την ικανότητα να απορροφήσει τα πληθωριστικά σοκ. Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιτύχουν τον πληθωριστικό τους και αναπτυξιακό τους στόχο το 2022.

Στην περίπτωση άκρατης πληθωριστικής αύξησης το πρώτο εξάμηνο του 2022, κάτι που η Nomura δε θεωρεί πιθανό, η Fed θα προχωρήσει σε πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων. Στην περίπτωση αυτή η Nomura υποστηρίζει πως η πραγματική απειλή «είναι η οικονομική στασιμότητα και όχι ο στασιμοπληθωρισμός». 

Η Nomura προβλέπει περιορισμό της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τη Fed να αυξάνει τα επιτόκια σταδιακά. 

Επιπροσθέτως δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού υπολογίζει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί υπό του πληθωριστικού στόχου.

Share.

Comments are closed.