Ο συγχρονισμός της καθόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

0

Η Ελληνική αγορά, διέσπασε επικίνδυνα την στήριξη των 785 μονάδων και περιμένουμε αύριο την εβδομαδιαία επιβεβαίωση. Η αδυναμία είναι εμφανής από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, υψηλότερους πάντως από την χθεσινή ανοδική προσπάθεια, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, που αντιστοιχούν περίπου στο 6,5%.

Του ΛΟΥΚΑ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Όμως και οι Διεθνείς αγορές μετά τα πρόσφατα πολυετή ιστορικά υψηλά, αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση. Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού της Κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ άνω του 1,20% προβληματίζουν.

Η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των σκεπτικιστών αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συνέχεια, αν μάλιστα διασπαστεί το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 1,50% για την 10-ετή έκδοση των ΗΠΑ. Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις ξένες αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα(804,50).

Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η τρήμερη κακοκαιρία , λειτούργησαν επιβαρυντικά στην αγορά. Όμως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της, στα προ της πανδημίας επίπεδα. Βραχυπρόθεσμα οι βασικοί δείκτες όσο και η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, με (ύποπτη) εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ. Οι 795 μονάδες του ΓΔ & οι 1905 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες και αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα και την ψυχολογία. Θα απαιτηθεί σίγουρα η συμμετοχή περισσότερων τίτλων πέραν της συνήθους ανακυκλούμενης γνωστής πεντάδας, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας..

Ο Τραπεζικός Δείκτης έχει δημιουργήσει νέο επίπεδο ταλάντωσης κινούμενος πλέον στο οριζόντιο κανάλι των 480-435 μονάδων. Αναμένουμε την διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν η προσέγγιση των 400 μονάδων δεν φαντάζει αδύνατη, με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι - οργανισμοί αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους και να υποβαθμίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2021, δείχνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χωρά το 2021. Έτσι το τελευταίο διάστημα και η ομολογιακή αγορά, παρά την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, αρχίζει να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της, παρουσιάζοντας 55% αύξηση των αποδόσεων στην 10-ετια. Επιπλέον αρχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων μεταξύ των κοντινών (μέχρι την 5ετία) και των μακρινών λήξεων (10ετία) των ελληνικών κρατικών τίτλων, ηχώντας το πρώτο καμπανάκι ανησυχίας, αν και απέχουμε ακόμα αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού (1,50%).

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1 ο ανοδικό κύμα. Τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια αποτελούν τον οδηγό για στροφή των επενδυτών σε ποιοτικές μερισματούχες μετοχές. Αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που διοικούνται ιστορικά από αξιόπιστο management.. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταβλητότητα είναι ισχυρό όπλο που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας, αρκεί να ξέρουμε τι, πως, και πότε, αλλά κυρίως γιατί αγοράζουμε ή πουλάμε…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Share.

Comments are closed.