Οι ΗΠΑ και η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας

0

Η περιπέτεια του -μάλλον απερχόμενου- Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κορωνοϊό, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ, ο leader της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών, έχει απογοητεύσει ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλά επίπεδα.

Η πολιτική προσέγγιση της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και η διαχείριση του, αποτελεί ένα ιστορικό κάζο για τον "Πλανητάρχη". Καθησύχασε τους πολίτες λέγοντας ότι πρόκειται περί γρίπης, υποβάθμισε τη δυναμική της πανδημίας, δεν προστάτευσε τον λαό του και σε συνδυασμό με τον άδικο θάνατο ενός αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυνομικό, έφερε στο προσκήνιο ρατσιστικά και άλλα... κουσούρια της ηγέτιδας δύναμης.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Η απαράδεκτη εικόνα του Τραμπ στο "ντιμπέιτ" με τον Τζο Μπάιντε, η συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του πολιτικού του αντιπάλου και η μόλυνση από τον ιό, τον ζημιωνουν ανεπανόρθωτα. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, ο Τραμπ θα είναι δύσκολο να κάνει περιοδείες τουλάχιστον για τις επόμενες 10 μέρες, το επιτελείο του είναι κυριολεκτικά διαλυμένο λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις κρίσιμες πολιτείες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών βλέπει από μακριά την... πλάτη του επικεφαλής των Δημοκρατικών.

Η βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ και ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας, είναι μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα και οικονομία. Με αφορισμούς κατά της Κίνας και των... τρομοκρατών που ζητούν ισότητα και όχι κηρύγματα μίσους και ρατσισμού, δεν υπάρχει περίπτωση ο Τραμπ να γυρίσει το κλίμα. Μάλιστα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στις εκλογές του 2016 ειχε συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από την τότε αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον, αλλά είχε κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες που βγάζουν τους περισσότερους εκλέκτορες.

Μια νίκη του Τζο Μπάιντεν σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, θα αποτελέσει ένα γενναίο restart όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ΗΠΑ, είτε θετικά είτε αρνητικά το δει κάποιος, αποτελούν την ηγέτιδα δύναμη του πλανήτη, Ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα μοιάζει ως απογοήτευση σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ίσως και ως... όγδοο θαύμα! Σίγουρα όμως μπορεί να συνεχίσει μια περιπέτεια με ανυπολόγιστες προεκτάσεις και κόστος. Μια ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν, θα θέσει σε πιο σοβαρές βάσεις την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Τόσο σε επίπεδο διαχείρισης της επιδημίας, όσο και σε επίπεδο άσκησης της οικονομικής πολιτικής.

Οι ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές και μπορούν να λειτουργούν στη βάση ενός συγκεκριμένου μοντέλου, ανεξαρτήτως του προσώπου που ηγείται. Ωστόσο, η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, η οποία οδηγεί στη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, απαιτεί αλλαγή ρότας. Κι αυτό γιατί τέτοιες κρίσεις σε υγειονομικό επίπεδο, οδηγούν στη συνέχεια σε κρίσεις διαχείρισης του δημοσίου χρέους και των τραπεζικών συστημάτων. Στη βάση ενός κακού σεναρίου, μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να μας ταλαιπωρήσει για 6-10 χρόνια. Αν τα πρόσωπα... νσούν και δεν ανταποκρίνονται ρεαλιστικά στις τρέχουσες συνθήκες, τότε είναι καταδικασμένα να διαχειριστούν έναν Αρμαγεδδών!

Share.

Comments are closed.