Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο οίκος Fitch αναμένει 7% ανάπτυξη το 2022

0

Ισχυρή ανάπτυξη 7% αναμένει ο οίκος Fitch για την ελληνική οικονομία το 2022, ενώ η αναβάθμιση της ανταποκρίνεται πλήρως στην τρέχουσα συγκυρία.

Ο Michele Napolitano Senior Director, Head of Western European Sovereigns της Fitch Ratings μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε ΒΒ θεωρήθηκε πως ανταποκρινόταν στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά δεν επίκειται άλλη αναβάθμιση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Εκτίμησε ωστόσο ο κ. Napolitano, ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση αν κάποιοι παράγοντες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε.

Υπενθύμισε ότι η βαθμολογία της Ελλάδας πριν από την πανδημία ήταν ΒΒ με θετική προοπτική, αλλά λόγω της πανδημίας μετριάστηκε σε ΒΒ με σταθερή προοπτική. Η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική αποτελεσματικότητα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη αναβάθμιση της βαθμολογίας, καθώς θα επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ο οίκος Fitch  αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 7% το 2022.

Παρόλα αυτά, ο κ. Napolitano παραμένει επιφυλακτικός καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. Και αυτό είναι το ζητούμενο κατέληξε ο κ. Napolitano.

Share.

Comments are closed.