Πάσχα στο χωριό: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό

0

Συζητήσεις για το κατά πόσο είναι εφικτό το Πάσχα στο χωριό γίνονται μεταξύ των πολιτικών και υγειονομικών Αρχών.

Στην Κυβέρνηση θα ήθελαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, προκειμένου να «αποσυμπιεστούν» οι πολίτες, που έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Επισήμως, υποστηρίζεται σε όλους τους τόνους ότι «η συζήτηση είναι πρόωρη, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς αν μπορούν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις».

Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο τίθεται όλο και πιο έντονα το θέμα του Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας και από το πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τότε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα έχει και μια σαφέστερη εικόνα για το «αποτύπωμα» που θα έχει στα επιδημιολογικά στοιχεία το άνοιγμα των Λυκείων αλλά και του λιανεμπορίου.

Αρκετοί είναι οι λοιμωξιολόγοι που τάσσονται κατά του να «ανάψουν» το «πράσινο φως» για εορτασμό του Πάσχα στην επαρχία, καθώς η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη.

Όμως, άλλοι θεωρούν ότι υπό συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι προχωρούν και οι εμβολιασμοί και εφόσον βέβαια υπάρξει μια σταθεροποίηση τις επόμενες ημέρες και στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων ασθενών.

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με τους τελευταίους, όπως και σύμφωνα με αρκετά κυβερνητικά στελέχη, είναι το «εργαλείο» του self test. Στην ουσία δηλαδ συζητείται να εφαρμοστεί μια διαδικασία ίδια με αυτή των σχολείων.

Οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν εκτός νομού, θα πρέπει να προμηθεύονται με τον ΑΜΚΑ τους το self test από το φαρμακείο, να το κάνουν και στη συνέχεια να καταχωρούν το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Έτσι, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα έχουν μαζί τους τη βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν σε περίπτωση ελέγχου από αστυνομικούς ή την Τροχαία.

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό test, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορωνοϊό θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση για το τι θα γίνει το Πάσχα έως την Παρασκευή 23 Απριλίου. Ακόμα, μέχρι τότε θα έχει υπάρξει και εισήγηση και για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και στα νησιά, αλλά όχι στις περιοχές που μπορεί να είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι στους προσβάσιμους νομούς και στα νησιά θα μπορούν να μετακινηθούν και όσοι δεν διαθέτουν κατοικία, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να διαμένουν σε ξενοδοχεία.

Από εκεί και πέρα, η εστίαση θα είναι κλειστή μέχρι το Πάσχα.

Share.

Comments are closed.