Ακόμη και τα stablecoins που θα είναι συνδεδεμένα με το ευρώ ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αμφισβητώντας ευθέως τη σκοπιμότητα δημιουργίας τέτοιων εργαλείων στην Ευρώπη.
Σε ομιλία της την Παρασκευή, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι τα stablecoins σε ευρώ θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης στην ευρωζώνη και να ενισχύσουν τον διεθνή ρόλο του κοινού νομίσματος.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, τα μειονεκτήματα είναι «σημαντικά».
«Υπερβαίνουν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη στις συνθήκες χρηματοδότησης και στη διεθνή εμβέλεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα stablecoins σε ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη διεθνή απήχηση του ευρώ, τα stablecoins δεν αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για να το πετύχουμε», πρόσθεσε.
Η άνοδος των stablecoins και οι ευρωπαϊκές ανησυχίες
Τα stablecoins, τα οποία είναι κυρίως συνδεδεμένα με το δολάριο, έχουν γνωρίσει εκρηκτική άνοδο δημοτικότητας τον τελευταίο χρόνο, καθώς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων και ως εναλλακτική στα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.
Η ανάπτυξή τους έχει ανοίξει τη συζήτηση για το κατά πόσο η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της εκδοχή τέτοιων ψηφιακών νομισμάτων.
Ο πρόεδρος της Deutsche Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, είχε ταχθεί υπέρ των stablecoins σε ευρώ τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, έγγραφο εργασίας της ΕΚΤ τον Μάρτιο — στο οποίο αναφέρθηκε η Λαγκάρντ — προειδοποιούσε ότι η ευρεία υιοθέτηση stablecoins θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τις τράπεζες της ευρωζώνης και για τη νομισματική κυριαρχία της ΕΚΤ, ιδιαίτερα αν τα ψηφιακά νομίσματα συνδέονται με ξένα νομίσματα όπως το δολάριο.
Η ΕΚΤ επιταχύνει το ψηφιακό ευρώ
Την ώρα που τράπεζες και εταιρείες πληρωμών στην Ευρώπη εντείνουν τις προσπάθειες για την κυκλοφορία stablecoins, αρκετοί διεθνείς ρυθμιστικοί φορείς και εποπτικές αρχές εκφράζουν επίσης ανησυχίες για πιθανές απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Λαγκάρντ, η οποία πιέζει για ταχύτερη εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να «αντιγράφει εργαλεία που αναπτύχθηκαν αλλού».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις εργασίες της ΕΚΤ πάνω σε νέες λύσεις χονδρικών διακανονισμών.
«Η καλύτερη λύση παραμένει η ίδια», είπε.
«Πιο ολοκληρωμένες κεφαλαιαγορές μέσω της ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων και, με την πάροδο του χρόνου, μια ασφαλής βάση περιουσιακών στοιχείων που θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες μας για τον διεθνή ρόλο του ευρώ».

