Διορθωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βάζοντας προσωρινό τέλος στο ανοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών μετά το πρόσφατο ράλι της αγοράς. Το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε και από τη διεθνή νευρικότητα που επικρατεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανάληψη νέου ρίσκου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -1,11% στις 2.280 μονάδες, έχοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 2.300,06 μονάδες και χαμηλό στις 2.275,22 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των 304,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε σε 42 εκατ. τεμάχια, στοιχείο που επιβεβαιώνει την έντονη κινητικότητα των χαρτοφυλακίων.
Παρά τη σημερινή διόρθωση, η εβδομαδιαία εικόνα της αγοράς παρέμεινε ισχυρή, καθώς ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη +4,17%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 ενισχύθηκε κατά +4,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο +7,18%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του κλάδου το τελευταίο διάστημα.
Στον τραπεζικό κλάδο επικράτησαν μεικτές τάσεις, με τη Eurobank να ξεχωρίζει θετικά, καθώς ενισχύθηκε κατά +1,53% στα 3,99 ευρώ, λειτουργώντας ως βασικό στήριγμα της αγοράς. Θετικό πρόσημο διατήρησε και η Εθνική Τράπεζα, η οποία έκλεισε με άνοδο +0,25% στα 14,2850 ευρώ.
Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκαν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά -2,99% στα 3,6720 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -1,59% και τα 8,5420 ευρώ, ενώ η Τράπεζα Κύπρου έχασε -1,56% στα 9,80 ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης η CrediaBank, η οποία έκλεισε στο -2,15% και το 1,2720 ευρώ, η Optima Bank με οριακή πτώση -0,11% στα 9,0950 ευρώ, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία υποχώρησε κατά -1,02% στα 14,60 ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με αρκετούς τίτλους να δέχονται μαζικές ρευστοποιήσεις μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Allwyn (ΟΠΑΠ), η οποία κατέγραψε σημαντική πτώση -4,05% στα 12,3150 ευρώ, επιστρέφοντας κοντά στα πρόσφατα χαμηλά της.
Μεγάλες απώλειες σημείωσαν επίσης τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά -4,31% στα 9,43 ευρώ, ενώ η Jumbo έκλεισε στο -3,08% και τα 22 ευρώ, παραμένοντας κοντά στα χαμηλά έτους. Η Coca Cola HBC διολίσθησε κατά -2,76% στα 49,30 ευρώ, συνεχίζοντας τη διορθωτική της πορεία, ενώ η Motor Oil έκλεισε με πτώση -2,79% στα 36,20 ευρώ.
Απώλειες κατέγραψαν επίσης η Metlen, η οποία υποχώρησε κατά -2,42% στα 37,06 ευρώ, καθώς και η Viohalco, η οποία έκλεισε στο -2,01% και τα 17,54 ευρώ.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, καθώς ενισχύθηκε κατά +1,33% στα 19,10 ευρώ, με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο. Η μετοχή συνέχισε να προσελκύει αγοραστές μετά τις πληροφορίες για το σχέδιο εισόδου της εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και τις προσδοκίες γύρω από τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ.
Ηπιότερες μεταβολές εμφάνισαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έκλεισε με οριακή πτώση -0,28% στα 43,08 ευρώ, ο Titan Cement International στο -0,29% και τα 50,75 ευρώ, ο Aktor στο -0,35% και τα 11,26 ευρώ, καθώς και η ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχώρησε κατά -0,80% στα 9,87 ευρώ.
Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η αγορά εισέρχεται σε φάση επιλεκτικής κατοχύρωσης κερδών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τόσο τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις, οι οποίες συνεχίζουν να καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση των μετοχών.

