Προκαλεί ο Ακάρ: «Η Ελλάδα παραβιάζει συμφωνίες στο Αιγαίο»

0

Συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις οι Τούρκοι. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για μια σειρά από διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια που οργάνωσε το Ινστιτούτο Χάλιφαξ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για έναν «ουσιαστικό», όπως τον χαρακτήρισε, διάλογο με την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν κατηγόρησε τη χώρα μας ότι παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες στο Αιγαίο.

«Δυστυχώς, υπάρχει μια σειρά από διαμάχες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. O πυρήνας αυτής της διαμάχης είναι οι πλουραλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Ακάρ, ενώ στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο και το καθεστώς των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

«Για παράδειγμα, στο Αιγαίο η Ελλάδα παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Είναι πασιφανές. Όλοι το βλέπουν.

Ακόμα, η Ελλάδα αξιώνει έξι μίλια χωρικών υδάτων και δέκα μίλια εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προσέγγιση που μόνο η Ελλάδα έχει σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα. Εκεί βασίζει το πρόσχημά της επίσης για τις φερόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες άλλες χώρες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ασυνεπής», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ακόμη, είπε για άλλη μία φορά ότι η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων, κι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να τη φυλακίσει μέσω… Καστελλόριζου. «Αλλά η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επιβάλουν τις αξιώσεις τους στα θαλάσσια σύνορα και προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της.

Επιπλέον, η Ελλάδα απαιτεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το νησί απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα και μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία. Είναι σαφές ότι τέτοιες αξιώσεις δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε δίκαιες ούτε αποδεκτές. Στην πραγματικότητα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει ότι ο χάρτης, στον οποίο βασίζει η Ελλάδα τις αξιώσεις της, δεν έχει καμία νομική αξία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να παραβιάσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα καμίας χώρας.

«Τουναντίον, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάχρησης των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο των δικών της όσο και των Τουρκοκυπρίων. Στην πραγματικότητα, ήμασταν πολύ υπομονετικοί και περιμέναμε παραπάνω από μία 10ετία για να ξεκινήσουμε γεωλογικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας, η οποία καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ το 2004», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις προς την Ελλάδα, καλώντας μάλιστα Έλληνες στρατιωτικούς στην Άγκυρα. «Παρά τις διαφορές μας, θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα ως Τουρκία είμαστε διατεθειμένοι να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό, με διάλογο και μέσω διαπραγματεύσεων.

Ως εκ τούτου, καλωσορίσαμε τον μηχανισμό πρόληψης συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας. Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών επιτροπών και έχουμε αποστείλει πρόσκληση στους Έλληνες ομολόγους μας για τη διεξαγωγή της τέταρτης στην Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε, ακόμη κι αν έρθουν αύριο, στην Άγκυρα» ανέφερε, ενώ υπενθύμισε και την έκκληση για διερευνητικές επαφές.

«Οι διερευνητικές επαφές, η έκκληση για ίση κατανομή των εσόδων στην Κύπρο και η ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης για την ανατολική Μεσόγειο είναι συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε κάνει. Είμαστε έτοιμοι για έναν ουσιαστικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα για όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αποδείξει την καλή πίστη της με διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Το μόνο που θέλουμε από τους φίλους και συμμάχους μας είναι να εξετάσουν τις αξιώσεις και τις πρακτικές της Ελλάδας υπό το φως λογικών και αντικειμενικών κριτηρίων, χωρίς λανθασμένες αντιλήψεις ή προκαταλήψεις. Και να τις συγκρίνουν με τα νόμιμα, λογικά και ψύχραιμα επιχειρήματα της Τουρκίας. Τελείωσε, κάντε το!», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Share.

Comments are closed.