Σε ποια χώρα εργασιακός νόμος απαγορεύει τα email από τους εργοδότες εκτός ωραρίου

0

Τέλος σε email και μηνύματα που στέλνουν κάποιοι εργοδότες στους εργαζόμενους πριν ξεκινήσει το ωράριό τους ή αφότου έχει λήξει, βάζει νέος εργασιακός νόμος που ψηφίστηκε στην Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει το CNNο νέος νόμος απαγορεύει σε εργοδότες να στέλνουν email, γραπτά μηνύματα και να τηλεφωνούν στους εργαζομένους εκτός ωραρίου.

Ο νέος εργασιακός νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας την Παρασκευή και άρχισε να ισχύει από την επόμενη μέρα.

Μάλιστα, τονίζεται ότι οποιαδήποτε παραβίαση συνιστά «σοβαρή προσβολή» και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή προστίμου.

Σύμφωνα με το CNN, ένας παρόμοιος νόμος που ψηφίστηκε στη Γαλλία το 2017 δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αγνοούν τα επαγγελματικά email που λαμβάνουν μετά το τέλος του ωραρίου τους.

Ο νέος εργασιακός νόμος που ψηφίστηκε στην Πορτογαλία αποτελεί μέρος του νομοσχεδίου της χώρας για την τηλεργασία. Πλέον οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να εξαιρεθούν αν θέλουν από την εργασία εξ αποστάσεως, αλλά και να την απαιτήσουν, στην περίπτωση που η εργασία τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεργασία.

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για όσα χρειάζονται οι εργαζόμενοι προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι, όπως επιπλέον έξοδα, οποιαδήποτε αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης κτλ.

Share.

Comments are closed.