ΣΕΠΕ: Η τηλεργασία ωθεί τα 2/3 των ελληνικών εταιρειών σε νέες επενδύσεις στο ΙΤ

0

Σε ψηφιακή εγρήγορση θα συνεχίσει να κρατά τις επιχειρήσεις η πανδημία, ακόμη και μετά το τέλος της. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες, που έχει δημιουργήσει ο COVID-19, ειδικά στο εργασιακό τοπίο, αναγκάζουν τις ελληνικές εταιρείες να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών τους συστημάτων.

Το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων απαντά ότι ενόψει των νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας, όταν παρέλθει ο κίνδυνος της πανδημίας, θα προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται – όπως επισημαίνει σε σχετική της ανάλυση η KPMG – αυτό το προβάδισμα των πολυεθνικών στον εκσυγχρονισμό των υποδομών ΙΤ να διευρύνει το χάσμα μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι υποδομές των πολυεθνικών ήταν πιο σύγχρονες πριν από την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών ΙΤ δείχνουν να είναι μονόδρομος – και – για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν φαίνεται να είναι μόνο ένα συγκυριακό φαινόμενο.

Μακριά και εκτός αστικών κέντρων

Σχεδόν ένας στους δύο (51%) Έλληνες εργαζόμενους κάτω των 40 ετών απαντά ότι -εάν είχε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής- θα προτιμούσε την εξ αποστάσεως εργασία και μετά το πέρας της πανδημίας. Ασχέτως ηλικίας, το 42%, των Ελλήνων εργαζομένων τάσσεται υπέρ της αποκλειστικά εξ αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με τον 4ο κύκλο της έρευνας “Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19” της KPMG.

Μάλιστα, σημαντικός αριθμός των εργαζομένων, αξιοποιώντας την εξ αποστάσεως εργασία, θα επέλεγε να εργάζεται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, επιθυμητή επιλογή για τα άτομα κάτω των 40 ετών σε ποσοστό 56%. Επίσης, το 51% του συνόλου των εργαζομένων απαντά ότι θα μετακόμιζε στην επαρχία, αν είχε τη δυνατότητα να εργάζεται μόνιμα εξ αποστάσεως.

Share.

Comments are closed.