Σκληρό lockdown από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, δυσκολεύουν τα πράγματα στην οικονομία

0

Η απειλή μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης με τα κρούσματα του κορωνοϊού και η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για "σκληρό" lockdown, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις το μεσημέρι της Πέμπτης, οδηγούν σε μια νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, την οποία γνωρίσαμε την περασμένη άνοιξη. Οι δυσκολίες στην οικονομία θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την κατάσταση και πολύ περισσότερο πότε θα φανεί πραγματικό φως στο τούνελ. Ακόμη και η κυκλοφορια των εμβολίιων θα αργήσει, ενώ η τραγική κατάσταση σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των όποιων οικονομικών στόχων την επόμενη χρονιά, αν λάβουμε υπόψιν μας και τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από το τουριστικό προϊόν.

Η έκρηξη των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοΪό, καθώς και ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μόλυσης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις συνεχείς... απώλειες υγειονομικών υπαλλήλων που νοσούν, οδήγησαν την κυβέρνηση στη δύσκολη αυτή απόφαση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και της αποφυγής κατάρρευσης του συστήματος περίθαλψης και φροντίδας. Η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, θέτει την Ελλάδα σε κατάσταση υψίστου συναγερμού, οδηγώντας στην επαναφορά των... γνωστών μέτρων της περασμένης άνοιξης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν:

-Κλείνουν όλα τα του λιανεμπορίου με εξαίρεση φαρμακεια, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων και καταστήματα πώλησης τροφών για κατοικίδια ζώα.

- Οι μετακινήσεις θα γίνονται με sms μέσω του γνωστού αριθμού 13033 και με τις

σχετικές ενδείξεις των αριθμών. Συγκεκριμένα το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

-Μετακίνηση με sms και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το ξημέρωμα. Η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο για ουσιώδεις λόγους, δηλαδή εργασίας και υγείας.

- Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα εφαρμόζεται η τηλε-εκπαίδευση.

Share.

Comments are closed.