Σουηδία-Aυστραλία oι «φιναλίστ» για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ

0

Ενα πρώην στέλεχος της ΕΕ και ένας πρώην ΥΠΟΙΚ της Αυστραλίας  «συγκρούονται» για την θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ (OECD). Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ και ο Αυστραλός Μαθάιας Κόρμαν είναι οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι στον πολύμηνο διαγωνισμό για τη θέση του επικεφαλής του Οργανισμού.

Οι ψήφοι, απ’ό,τι φαίνεται, είναι ίσα διαμοιρασμένοι μεταξύ των δύο. Οι συνομιλίες των στελεχών του ΟΟΣΑ αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να επιλέξουν και η συνάντηση αναβλήθηκε για τις επόμενες εβδομάδες. 

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1948 για την εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ που ανοικοδόμησε την μεταπολεμική Ευρώπη, ασχολείται με την προσπάθεια εύρεσης λύσεων σε δύσκολα, διεθνή οικονομικά προβλήματα. Επί του παρόντος, ασχολείται με την διαμάχη για την φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alphabet και το Facebook. 

Οι πολιτικές διαμάχες για την εύρεση επόμενου επικεφαλής και διαδόχου του Μεξικανού Ανχελ Γκούρια συνεχίζονται, ενώ ήδη έχουν αποκλειστεί οι Φίλιπ Χίλντεμπραντ της BlackRock και το πρώην στέλεχος της Κομισιόν, Αννα Διαμαντοπούλου. Ιδού, λοιπόν, και οι φιναλίστ:

Σεσίλια Μάλμστρομ

Η 52χρονη Σουηδή ήταν πάντα φαβορί. Ηταν επίτροπος εμπορίου της Κομισιόν μεταξύ του 2014 και του 2019, ενώ είχε συστήσει  ιστορικές συμφωνίες με τον Καναδά, την Ιαπωνία και του λατινοαμερικάνικο μπλοκ Mercosur. Bρέθηκε, επίσης, και αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και την Κίνα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τον ΠΟΕ (WTO).

Δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν ο νέος αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητά της. Η ίδια υπογράμμισε πως ο νέος επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα πρέπει να έχει ένα αψεγάδιαστικο ιστορικό όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ενώ ανέφερε πως σ’ αυτό υπερέχει επί του αντιπάλου της. 

Μαθάιας Κόρμαν

Ο 50χρονος Αυστραλός έθεσε υποψηφιότητα αναφέροντας πως μπορεί να γεφυροποιήσει τις σχέσεις της Ευρώπης και της Ασίας. Ο Κόρμαν γεννήθηκε σε γερμανική περιοχή του Βελγίου και έζησε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη πριν μετακομίσει στην Αυστραλία σε νεαρή ηλικία. Ο τρόπος με τον οποίο ομιλεί τα αγγλικά μοιάζει με αυτόν του γνωστού Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Γι αυτό τον λόγο, πολλοί συνεργάτες του τον έχουν βαπτίσει ως “Corminator” (Cormann+Terminator). 

O Κόρμαν είναι πολιτικά ευέλικτος, έχοντας “επιβιώσει” τριών συντηρητικών Αυστραλών πρωθυπουργιών με μεγάλες διαφορές στις προσεγγίσεις και απόψεις τους. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη θητεία του ως μέλος του δεξιού κόμματος των Φιλελεύθερων έχει αμαυρώσει το ιστορικό του. Είναι χριστιανός συντηρητικός και πιστεύει στην ελεύθερη αγορά αλλά πρόσφατα τάχθηκε κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων και της προσπάθειας θέσπισης φόρου άνθρακα που προτάθηκε από το αντίπαλο κόμμα των Εργατικών. Πολλοί επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή δημοσίευσαν δήλωση πως το άσχημο ιστορικό του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να σημάνει και αποκλεισμό του Κόρμαν από τη θέση.

Ολα αυτά ο Κόρμαν προσπαθεί να τα ξεπεράσει, έχοντας -πια- υπερψηφίσει νόμο προς υποστήριξη των γάμων των ομοφυλοφίλων, ενώ υποστηρίζει πως ως επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα κάνει κινήσεις για την μετατροπή των οικονομιών σε “καθαρές” μέχρι το 2050.  

Share.

Comments are closed.