Στα χέρια της νεολαίας η τύχη του ΕΣΥ και της οικονομίας!

0

Η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους της χώρας αποτελει΄εν δυνάμει υποστηρικτικό παράγοντα για τη συνέχιση της υγειονομικης κρίσης επί πολλούς μήνες. Η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημεόι και είναι θέμα χρόνου, τα χιλιάδες κρούσματα νέων (τουλάχιστον 50% του συνόλου) να επηρεάσουν τους γονείς, τους ηλικιωμένους και επιμέρους τμήματα της κοινωνίας.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δυστυχώς, θα έχουμε περισσότερους θανάτους απ΄ όσους μπορεί να έβγαζαν αρχικά οι... αλγόριθμοι και επιπλέον, θα έχουμε μεγαλύτερη αναστάτωση στην οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, καθώς ο επιπολασμός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, έστω και με βραδύτερους ρυθμούς. Αυτό που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων είναι η πειθαρχία, η υπευθυνότητα και ο... κολασμός.
Αρκετοι νέοι θα αποτελέσουν την αιτία να νοσήσουν δικοί τους άνθρωποι, οι οποίοι είτε θα αναρρώσουν αλλά θα έχουν περιπέτειες με την υγεία τους μελλοντικά, είτε θα καταλήξουν. Άρα, κυρίως οι νέοι αποτελούν εν δυνάμει... ωρολογιακές "βόμβες" για το σύστημα υγείας, καθώς οι θαλαμοι για Covid-19 και οι εντατικές θα... τιγκάρουν. Όσο δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο, τόσο πιο πολύπλοκη θα γίνεται η επίλυση της υγειονομικής συνάρτησης και τόσο περισσότερο δυσεπίλυτη θα είναι η οικονομική εξίσωση στο σκέλος της ανάκαμψης. Βεβαίως, ο κορωνοϊός, δεν μεταδίδεται μόνο από τους νέους. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν ότι ο πληθυσμός άνω των 55 προσέχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό έχοντας τα λιγότερα κρούσματα και ο αντίστοιχος κάτω των 35 ετών κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, τότε δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Η φετινή χρονιά είναι χαμένη για την οικονομία και μάλλον πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με μια ύφεση πέριξ ή λίγο χαμηλότερα του 10%.
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι θα γίνει τους πρώτους 4 μήνες του 2021, που θα αποτελέσουν βαρόμετρο για το σύνολο του επόμενου έτους. Φυσικά μιλάμε για μια παγκόσμια πανδημία που έχει επηρεάσει καταλυτικά τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Εκεί το πρόβλημα είναι δεδομένο και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει για αρκετά χρόνια. Έξω τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αλλά δεν απέχουμε πολύ από το να γίνει και εδώ το ίδιο. Αυτή τη στιγμή, η κοινότητα απειλείται από τον κορωνοϊό και αν δεν απαγορευτούν πορείες, συγκεντρώσεις και γενικά ο συγχρωτισμός νέων ανθρώπων, τότε θα έχουμε... άγρια δράματα! Τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία, θα αποτελέσουν ένα σοκ για όσους συνωστίζονταν στις πλατείες ή διασκέδαζαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η νεανική... αθωότητα και ανευθυνότητα θα προσθέτουν κρούσματα και θα απειλούν το σύνολο των παραμέτρων του συστήματος υγείας, ενώ θα αφαιρούν παραγωγή, εισοδήματα, πλούτο και θέσεις εργασίας.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, απαιτείται η συστράτευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία αποφεύγουν συστηματικά και προκλητικά, να υιοθετήσουν την αυστηρή φωνή της λογικής, καθώς έχουν επιλέξει τον τυχοδιωκτικό παραλογισμό της σιωπής. Δεν έχουν το σθένος να βγούν και να πουν καθαρά ότι όσοι δεν τηρούν τα μέτρα και λειτουργούν ανεύθυνα σε πορείες, συλλαλητήρια, πλατείες, χώρους διασκέδασης κλπ.,, αποτελούν δημόσιους κινδύνους. Δεν έχουν τα κότσια, να μιλήσουν έξω από τα δόντια στους νέους, γιατί φοβούνται μήπως χάσουν ψήφους και δυσαρεστήσουν μελλοντικούς... πελάτες. "Ταμπουρώνονται" πίσω από τη λέξη "παιδιά" και καθαρίσανε. Ριχνουν το σύνολο των ευθυνών στην κυβέρνηση και έχουν την απαίτηση οι νέοι να κάνουν ό,τι γουστάρουν, αλλά η Πολιτεία να κόψει τον... λαιμό της και να χτίσει 200 νοσοκομεία και 10.000 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν προλαμβάνουμε αλλά τρέχουμε πίσω από το κακό χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους νέους και μας προϊδεάζουν για πολύ αρνητικές εξελίξεις. Όσοι αποφεύγουν να επισημάνουν την αιτία του κακού, απλά είναι πολιτικοί απατεώνες που θέλουν να "σπεκουλάρουν". Όσοι το βλέπουν και δεν λαμβάνουν ακραία και δραστικά μέτρα, χάνουν χρόνο. Και ο χρόνος, δυστυχώς, στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε χρήμα. Δεν περιποιούν τιμή μέτρα που ταιριάζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως αυτό της Κίνας, όπου οι αντιρρησίες μάσκας και οι απείθαρχοι έβρισκαν τον... δάσκαλο τους. Όμως, εδώ που έχουμε φτάσει δεν παίζουμε, γιατι η κατάσταση είναι δραματική και μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και εφιαλιτική. Αν δεν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα. Δεν μασάμε τα λόγια μας και το ίδιο πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των κομμάτων.
Εδώ δεν βρισκόμαστε σε μια κομματική άσκηση όπου μετράμε "κουκιά" για τις επόμενες εκλογές. Εδώ, είμαστε στο σημείο μηδέν, όπου αν δεν σφιξουν τα λουριά, στο τέλος οι βλάβες στο σύνολο της χώρας θα είιναι πολλαπλές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Οι νεότεροι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν πάρει αψήφιστα όσα συμβαίνουν σε σχέση με τον κορωνοϊό. Κάποιοι άλλοι, νομίζουν ότι μόνο μέσα από συντρίμμια μπορούν να ξανακερδίσουν την εξουσία. Αλλά, πρέπει να ξέρουν ότι τους έχει πάρει χαμπάρι η πλειονότητα των πολιτών και δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη στάση που επιδεικνύουν. Αντιθετα, έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά σε κύρος και αξιοπιστία, εφόσον επιλέξουν τον δρόμο της ψυχρής λογικής, της αυστηρότητας και της ασυμβίβαστης ορθότητας. Είναι καιρός να διαβούν τον Ρουβίκωνα και να περάσουν στην πλευρά της ευθύνης, καταγγέλλοντας την ανευθυνότητα...

Share.

Comments are closed.