• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Φορολογία»Στη φάκα το ένα μετά το άλλο τα βενζινάδικα – «Τρύπιο» το σύστημα εισροών-εκροών
Φορολογία

Στη φάκα το ένα μετά το άλλο τα βενζινάδικα – «Τρύπιο» το σύστημα εισροών-εκροών

6 Νοεμβρίου, 2022Updated:6 Νοεμβρίου, 2022Δεν υπάρχουν Σχόλια3 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Λαθρεμπόριο μέσα στο κέντρο της Αθήνας και διάτρητα συστήματα ελέγχου των πρατηρίων υγρών καυσίμων, φέρνει στο φως η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi.

Μετά τις «μαϊμού» αποδείξεις και τις παρεμβάσεις στην αποστολή, πολίτες που ελέγχουν ηλεκτρονικά τις αποδείξεις που λαμβάνουν, δείχνουν σε εφοριακούς και τελωνειακούς ότι και τα συστήματα εισροών – εκροών στα βενζινάδικα, δείχνουν ό,τι θέλουν οι επιτήδειοι.

Ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, αλλά κανείς δε μιλούσε αν δεν μπορούσε να αποδείξει πότε και ποιοι κλέβουν τον Ειδικό φόρο από το κράτος που τον εισπράττει -αλλά και από τους πολίτες που τον πληρώνουν.

Ακόμα χειρότερα, με την επιβολή του συστήματος αυτού, είχαν «καθαγιαστεί» οι αποδείξεις που εξέδιδαν τα πρατήρια καυσίμων, γιατί θεωρούνταν πιο ασφαλείς αφού κατάφερναν να συμφωνούν οι αγορές, οι παραδόσεις, οι πωλήσεις και οι αποθήκες, ακόμα και αν οι ταμειακές εκδίδουν σαν τρελές «χαρτάκια» αποδείξεων,  δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο των ελεγκτών.
Στην πραγματικότητα, όπως λένε πηγές της αγοράς, τα συστήματα αυτά δεν είναι διεθνώς πιστοποιημένα, ούτε απαραβίαστα μετρητικά συστήματα. H λειτουργία τους βασίζεται σε κεντρικές μονάδες επεξεργασίας και αποθήκευσης, δηλαδή τίποτα περισσότερο από έναν κοινό ηλεκτρονικό υπολογιστή που παίρνει εντολές από όποιον θέλει και ξέρει να τον χειρίζεται. Και έτσι μπορούν να βάζουν λαθραία καύσιμα, ή διαλύτες στα ρεζερβουάρ των πελατών τους, ή καταδολιεύουν τις αντλίες και παραδίδουν λιγότερο καύσιμο στον καταναλωτή.

150.000 «smart» – ελεγκτές

Πριν καν ανακοινωθούν κίνητρα και «μπόνους» για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, απλοί πολίτες έγιναν αιτία να κλείσουν ως τώρα 2 πρατήρια βενζίνης, αξιοποιώντας την εφαρμογή Appodixi, αλλά και το σύστημα επιβράβευσης πελατών με πόντους που εφαρμόζουν οι αλυσίδες καυσίμων.

Ήδη 150.000 έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στο κινητό τους, και έχουν κάνει 50.000 καταγγελίες, εκ των οποίων οι περίπου 20.000 επωνύμως!

Τουλάχιστον δύο απ’αυτές έπιασαν τόπο, αποκαλύπτοντας στους τελωνειακούς και εφοριακούς πώς παίζεται το παιχνίδι με το «εισροών-εκροών». Παράλληλα γεννά προβληματισμό και για την ανάγκη μεγαλύτερης έντασης των ελέγχων, με επέκταση και βελτίωση του συστήματος.

Στο πρατήριο στο Χαλάνδρι, οδηγήθηκαν οι ελεγκτές μετά από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες καταναλωτών. Σε πρώτη φάση, διαπιστώθηκε η εγκυρότητα των καταγγελιών και ότι το πρατήριο δεν εξέδιδε αποδείξεις. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε και ότι είχε παραποιήσει το σύστημα εισρών – εκροών. Το βενζινάδικο σφραγίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται και επεκτείνεται στο σύνολο των βιβλίων και παραστατικών της επιχείρησης.

Πώς πιάνονται…

Μέσα σε 40-50 μέρες λειτουργίας του Appodixi app, είναι το τρίτο λουκέτο που μπαίνει σε πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα. Τέλη Σεπτεμβρίου έκλεισε το πρώτο στον Βύρωνα, μετά από ανώνυμη καταγγελία καταναλωτή. Και προ μηνός άλλο, στην Αγ. Παρασκευή.

Στην περίπτωση αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, άλλα όμως καταγράφηκαν τελικά στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.

Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης. Εκείνη τη στιγμή, όμως, εμφανίστηκε και ένας πελάτης που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν μόλις… 20 ευρώ !

Και όχι μόνο αυτό….

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, διασταύρωσαν και τις πληρωμές μέσω POS και βρήκαν ότι και άλλες 18 αποδείξεις είχαν παραποιηθεί, μειώνοντας την αξία τους σε ποσοστό …90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας!

Βρήκαν όμως και άλλες 15 αποδείξεις, που η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος e-SEND εισροών – εκροών.

βενζινάδικα
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΜια κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική για όλους και όλες
Next Article Τέλη κυκλοφορίας 2023 – myCAR: Πότε θα αναρτηθούν – Οι πληρωμές με QR code και τα πρόστιμα

Related Posts

Φορολογικές δηλώσεις: Επτά στους δέκα ήδη τις υπέβαλαν - Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι από ΑΑΔΕ

15 Ιουνίου, 2025

Πρατήρια καυσίμων: Υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος εισροών-εκροών από την ΑΑΔΕ

12 Ιουνίου, 2025

ΑΑΔΕ: Προθεσμία 30 ημερών σε μισθωτές και συνιδιοκτήτες για την αποδοχή των μισθωτηρίων

3 Ιουνίου, 2025
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2025 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.