Συνεργασία Υπουργείου Εργασίας και Περιφέρειας Αττικής για θέματα κοινωνικής πολιτικής και παιδικής προστασίας

0

Tα θέματα της προστασίας ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και οι πολιτικές παιδικής προστασίας, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Πατούλη.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου σε σχετικά προγράμματα και δράσεις, με στόχο την ανακούφιση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.  Η αποτελεσματικότερη άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η ανάπτυξη κοινών δράσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, είναι οι δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον περιφερειάρχη Αττικής.

Η κ. Μιχαηλίδου, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τον κ. Πατούλη τη συνεργασία της Περιφέρειας και των δημόσιων φορέων στη διαχείριση των αιτήσεων για αναδοχή και υιοθεσία που αναλαμβάνει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής αλλά και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των γηροκομείων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Μιχαηλίδου και ο κ. Πατούλης, συζήτησαν ακόμα την ενίσχυση στην πράξη της αρμοδιότητας ελέγχου των κοινωνικών συμβούλων που επιβλέπουν τις δομές κοινωνικής φροντίδας της Περιφέρειας Αττικής, τον συντονισμό Υπουργείου και Περιφέρειας σχετικά με την εποπτεία των αναδοχών από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Περιφέρειας ενόψει της έναρξης εφαρμογής του επιδόματος αναδοχής στα τέλη του Απριλίου 2021, τοΝ συντονισμό, κατά την προετοιμασία των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων της επόμενης προγραμματικής περιόδου, υπό το πρίσμα και της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη.

Όπως δήλωσε σχετικά η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «εργαζόμαστε από κοινού με τον Περιφερειάρχη σε ένα πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας, ώστε να επιτύχουμε την αποτελεσματική σύνδεση του ρυθμιστικού ρόλου του Υπουργείου στη χάραξη πολιτικών και της επιχειρησιακής δυνατότητας της Περιφέρειας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Με τον Περιφερειάρχη έχουμε μια στενή και ουσιαστική συνεργασία. Η Περιφέρεια Αττικής είναι ουσιαστικά ο μεγάλος αρωγός μας στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους, έτσι ώστε αυτή να υλοποιείται στο επίπεδο που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Είναι η περίοδος στην οποία όλοι μας θα πρέπει να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Είμαι απολύτως σίγουρη, και αυτή η συνάντηση το αποδεικνύει, πως για άλλη μία φορά, μαζί με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μια κοινωνική πολιτική για όλους αλλά κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας χωρίς να αφήνουμε κανένα πίσω».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχτούμε στην Περιφέρεια Αττικής, την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και για νέα, τα οποία θα ενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεργάζονται στενά για ζητήματα που αφορούν στην υποστήριξη και ανακούφιση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί με την κατάρτιση σχετικού συμφώνου μέσω του οποίου θα δρομολογηθούν και νέες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τη δύσκολη αυτή περίοδο αποτελεί βασική προτεραιότητα μας να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Κεντρική Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να συνεργαστούμε στενά προκειμένου να μεταβούμε στην μετά COVID εποχή».

Share.

Comments are closed.