Θεοδωρίδου: Τρεις μύθοι για το εμβόλιο

0

Οι μειωμένες παραλαβές από την Pfizer δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία εβδομάδα και ο προγραμματισμός που έχει γίνει διασφαλίζει ότι θα γίνει και η δεύτερη δόση, σε όσους έχουν κάνει την πρώτη, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι το κρύο είναι σύμμαχος του ιού και όχι των ανθρώπων, συνιστώντας ιδιαίτερη προσοχή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για θανάτους υπερηλίκων στη Νορβηγία, τα οποία συσχέτιζαν τους θανάτους αυτούς με τον εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι ο αντίστοιχος νορβηγικός ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά αυτά εξετάστηκαν διεξοδικά και δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια και ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

Επιπλέον, ο αριθμός των θανάτων αυτών δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες, ενώ σημείωσε ότι στη Νορβηγία ο αριθμός των θανάτων αυτών είναι 400 άτομα εβδομαδιαίως.

Επιπλέον ανάλογα περιστατικά δεν έχουν εμφανιστεί σε άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό εμβολιασμών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησε και σε τρία συχνά ερωτήματα:

  • Το εμβόλιο προκαλεί νόσο; Όχι, αυτό είναι εντελώς λανθασμένο
  • Το εμβόλιο θετικοποιεί το τεστ; Όχι, και αυτό είναι εντελώς λανθασμένο
  • Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για πνευμονιόκοκκο ή γρίπη, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι αυτός πρέπει να γίνεται 15 ημέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό για Covid-19.

Σε ό,τι αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες των εμβολίων, δήλωσε ότι σε κάθε κλινική μελέτη συμμετείχαν 30.000-40.000 εθελοντές, ενώ η παρακολούθηση συνεχίζεται και μετά τον εμβολιασμό και μέχρι στιγμής ο εντοπισμός σπάνιας επιπλοκής ανέρχεται στη 1 στο εκατομμύριο.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εξελίσσονται κανονικά και μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.

Επανέλαβε δε τις τρεις βασικές ιδιότητες των εμβολίων:

- Έλεγχος ανοσογονικότητας: η δυνατότητα δηλαδή να παρέχουν εξουδετωρωτικά αντισώματα,
- Αποτελεσματικότητα:η δυνατότητα να προφυλάσσουν το άτομο από τη νόσηση
- Ασφάλεια: η προστασία από σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ότι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού, εκτός από τα συνήθη στον εμβολιασμό, όπως ο πόνος στο σημείο της ένεσης, αυτές που απασχολούν συνήθως τα εμβολιαστικά κέντρα είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις. Οι σοβαρές, όμως, είναι σπάνιες οι σοβαρές. Τέσσερις που έχουν σημειωθεί έχουν αναταχθεί ταχύτητα.

Share.

Comments are closed.