Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης και Μακρόν στην Κορσική για Ελληνοτουρκικά, αμυντική συνεργασία και εξοπλιστικά

0

Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές της Κυβέρνησης για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τεταμένη σχέση Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, την Πέμπτη, στην Κορσική.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα έχει το απόγευμα νέα, δεύτερη επικοινωνία μέσα σε λίγες ημέρες με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη λίστα των εξοπλισμών που θα συζητήσουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κορσική αναμένεται να αποπλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ».

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία.

Η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας. Παράλληλα, θα σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 (ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση), την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale.

Πάντως, αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Τέλη Σεπτεμβρίου οι υπογραφές για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Τα επίσημα κείμενα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας θα υπογραφούν πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πιθανότατα η ημερομηνία επισημοποίησης της συμφωνίας να γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του άλλωστε το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς στα εξοπλιστικά προγράμματα, μιλώντας συγκεκριμένα για τους τρόπους ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Share.

Comments are closed.