Τουρκία: Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Ερντογάν για την οικονομία

0

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε διορισμό νέου υπουργού Οικονομικών την ώρα που η τουρκική λίρα συνεχίζει να κατακρημνίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρό της τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα, ο Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον Νουρεντίν Νεμπατί, υφυπουργό Οικονομικών και στενό συνεργάτη του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Υπήρξε ενεργό στέλεχος του AKP, ενώ εξελέγη στο παρελθόν δύο φορές βουλευτής. Ο Νεμπατί, μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις, πολιτικές επιστήμες και δημόσια διοίκηση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του, ο Νεμπατί έγραψε στο Twitter: «Θεέ μου, κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο. Θεέ μου, κάνε το αποτέλεσμα ευεργετικό. Δώσε μας αλήθεια στη δουλειά μας, κάνε μας επιτυχημένους. Θεέ μου, δώσε μου τη δυνατότητα να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών, που ο Πρόεδρός έκρινε άξια για εμένα και να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης που μας έδειξε».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ο Νουρεντίν Νεμπατί συμμετέχει σε διάφορες ενώσεις και ιδρύματα που συνδέονται με την οικογένεια Ερντογάν, όπως το ίδρυμα νεολαίας TÜGVA, επικεφαλής του οποίου είναι ο γιός του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ.

Η επιλογή του Νεμπατί έχει φουντώσει τις εικασίες περί επιστροφής του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Στις δηλώσεις του, ο Νεμπάτι  μνημόνευσε και το όνομα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, «με τον οποίο συνεργαζόταν παλαιότερα». Μάλιστα, πολλές φορές ο φακός τους έχει «συλλάβει» σε γεύματα συνεργασίας, καθώς και σε άλλες κοινωνικές συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, είχε «κάψει» περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών σε αποτυχημένες παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη του νομίσματος.

Μετά την ανακοίνωση περί διορισμού του νέου υπουργού Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Νουρετίν Νεμπάτι δίπλα ακριβώς από τον εχθρό του Ερντογάν, τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν θεωρείται από τον Ερντογάν ως εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, ενώ μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν έχουν υποστεί διώξεις και φυλακίσεις από την τουρκική κυβέρνηση. Ο Νεμπατί φέρεται στην εποχή της παντοδυναμίας Γκιουλέν, να μιλούσε δημόσια με κολακευτικά λόγια για το έργο του ιμάμη.

Share.

Comments are closed.