Χρ. Σταϊκούρας: Διαρκής μείωση φόρων και εισφορών

0

Για μονιμοποίηση του μοτίβου συνεχούς μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έκανε λόγω ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και του ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό πακέτο. Ο υπουργός επεσήμανε ότι, "ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, καθώς και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας".

Ο υπουργός τόνισε ότι "ακόμη και εάν δημιουργούνται πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα". Επανέλαβε δε ότι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος είναι ρεαλιστικός και πρόσθεσε ότι "το εμβόλιο είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και το εισιτήριο επιστροφής στην κανονικότητα". Ερωτηθείς για νέο lockdown, απάντησε ότι "παρά το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στην πραγματική οικονομία". Ξεκαθάρισε δε ότι "η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα".

Για το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, ενώ πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν. Οι αιτίες απόρριψης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι πως πολλές επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου ή μικρότερη πτώση από 30%, ή οι ενισχύσεις που έχουν λάβει υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είπε ότι ακόμη τελεί σε διαβούλευση τόσο το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, όσο και οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υπογγραμίζοντας ότι "ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν για αυτά τα θέματα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα". Παράλληλα, είπε ότι για τις φορολογικές δηλώσεις υπάρχει πολύ καλή εικόνα για τον ρυθμό υποβολής. Ανέφερε πως έχουν υποβληθεί 1,9 εκατομμύριο δηλώσεις, όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 1,2 εκατομμύριο δηλώσεις το αντίστοιχο διάστημα.

Τέλος, ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ πως η άσκηση των αντικειμενικών αξιών θα ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο και θα γίνει ενσωμάτωση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο των νέων αντικειμενικών τιμών στον φόρο. "Θα προσθέσουμε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ, στη λογική της συνολικής αξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι θα περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό φόρο. Ωστόσο, εξήγησε ότι αυτήν τη στιγμή είναι πρόωρο να απαντήσει για το τι θα αποφασισθεί, διότι πρέπει να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χώρος από το 2022 και μετά καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών.

Share.

Comments are closed.