• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Υποδομές και ανάπτυξη: Το σχέδιο για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα
Ειδήσεις

Υποδομές και ανάπτυξη: Το σχέδιο για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα

18 Απριλίου, 2026Updated:18 Απριλίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια2 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα ευρύ πρόγραμμα υποδομών που εκτείνεται σε όλη τη χώρα και στοχεύει στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, η χώρα βρίσκεται σε φάση έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας, με έργα που λειτουργούν ως μοχλός οικονομικής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Χρίστος Δήμας: Εκσυγχρονίζουμε το υφιστάμενο δίκτυο και δημιουργούμε νέες υποδομές

«Εκσυγχρονίζουμε το υφιστάμενο δίκτυο και δημιουργούμε νέες υποδομές, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως κρίσιμου κόμβου διεθνών εμπορευματικών μεταφορών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό κατέχουν οι ευρωπαϊκοί διάδρομοι συνδεσιμότητας, με την Ελλάδα να συμμετέχει ενεργά στον Διάδρομο Βαλτικής – Μαύρης Θάλασσας – Αιγαίου και στον Διάδρομο Δυτικών Βαλκανίων – Ανατολικής Μεσογείου. Οι άξονες αυτοί δεν περιορίζονται πλέον στη μεταφορά αγαθών και επιβατών, αλλά ενσωματώνουν κρίσιμες λειτουργίες που σχετίζονται με την ενέργεια, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, ενισχύοντας τον ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Τα εμβληματικά έργα που προχωρούν

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν εμβληματικά έργα όπως ο αυτοκινητόδρομος Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, που αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη συνδεσιμότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη. Τα έργα αυτά, πέρα από τη βελτίωση των μετακινήσεων, δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη σημασία της χρηματοδότησης, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δήμα, για το 2026 έχουν προγραμματιστεί πόροι ύψους 2,36 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως και ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αποτελεί βασικό πυλώνα για την επιτάχυνση των έργων.

Παράλληλα, καθοριστικός είναι ο ρόλος του μελετητικού κλάδου, αφού η ποιότητα των μελετών επηρεάζει άμεσα το τελικό αποτέλεσμα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η ελληνική τεχνογνωσία, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κατασκευαστικού τομέα, με την υιοθέτηση του Building Information Modelling (BIM) να αποτελεί βασικό εργαλείο για την αύξηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στα έργα.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι η επόμενη ημέρα των υποδομών περνά μέσα από τη συνεργασία, την καινοτομία και τη στρατηγική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τον υπουργό.

υποδομές
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΠετρέλαιο: «Βουτιά» έως 9% μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Next Article Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Related Posts

Πετρέλαιο: «Βουτιά» έως 9% μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

18 Απριλίου, 2026

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρήματα στους αγρότες έως τέλος Μαΐου – Ποιοι πληρώνονται

18 Απριλίου, 2026

Ελλάδα: Ισχυρό πλεόνασμα φέρνει νέο πακέτο μέτρων - Δημοσιονομική υπεραπόδοση και νέα στήριξη πολιτών εν μέσω κρίσης

18 Απριλίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media
© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.