Υποχρεωτική μείωση ενοικίων: Έρχονται συμψηφισμοί-αποζημιώσεις για ιδιόκτητες ακίνητων

0

Συμψηφισμοί - αποζημιώσεις έρχονται για ιδιόκτητες ακίνητων που έχουν υποστεί υποχρεωτική μείωση ενοικίων.

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί νέο γύρο συμψηφισμών, μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων με τις εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι ιδιόκτητες ακίνητων από τις μειώσεις ενοικίων, την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου.

Συγκριμένα, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των αποζημιωμένων που δικαιούνται 19.680 ιδιοκτήτες ακίνητων που τους ζητήθηκε, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η διόρθωση της δήλωσής τους. Οι απώλειες αυτές θα συμψηφιστούν με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Την περίοδο Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 η αποζημίωση για τα “κουρέματα” ενοίκων είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Για την περίοδο αυτή και μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 338.528 αιτήσεις από 514.806 εκμισθωτές.

Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν ορθά τις δηλώσεις τους (71%), έχουν ήδη γίνει συμψηφισμοί ύψους 42.841.382 ευρώ.

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμών 19.680 ιδιοκτήτες ακινήτων (6%).

Εφόσον το δικαιούμενο ποσό δεν έχει πλήρως συμψηφιστεί μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν στις αμέσως επόμενες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά πριν αυτός γίνει είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να αποσταλεί και τυπικά η αιτιολόγηση για το υπόλοιπο 23% των αιτήσεων (79.306 περιπτώσεις) που δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης.

Η καταβολή των χρηματικών, πλέον, αποζημιώσεων Νοεμβρίου ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου και έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις ύψους 19,2 εκατ. ευρώ, σε 176.404 ΑΦΜ.

Για τους δικαιούχους Δεκεμβρίου 2020, η διαδικασία αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα τον Φεβρουάριο.

Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται την εστίαση, στο λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, θα αποζημιωθεί το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος αντί της απώλειας.

Ακόμα, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Share.

Comments are closed.