Ζητείται αξιόπιστη Aξιωματική Aντιπολίτευση

0

Τους τελευταίους 9 περίπου μήνες βρισκόμαστε σε έναν διαρκή υγειονομικό πόλεμο με τον αόρατο εχθρό του κορωνοϊού, που απειλεί πρωτίστως την υγεία και την ζωή όλων μας, αλλά και την οικονομία, ακόμα και την ίδια την κοινωνική συνοχή.

Γράφει ο Σπύρος Καρανικόλας*

Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες, τα κόμματα δοκιμάζονται και κρίνονται για την υπεύθυνη ή την ανεύθυνη στάση τους, την εποικοδομητική ή μηδενιστική αντίληψη των πραγμάτων, καθώς εν τέλει για την χρήσιμη και αξιόπιστη για τους πολίτες πολιτική που ασκούν.

Και εδώ ακριβώς συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: Από την μία του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη του ΚΙΝΑΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης κράτησε μια αντιπολιτευτική στάση ίδια ακριβώς με την διχαστική και πολωτική συνταγή της περιόδου 2011 -2015.

Αντί να ενώσει δυνάμεις, απείλησε ότι «θα λογαριαστούμε μετά». Αντί να συναισθανθούν τον κίνδυνο από την πανδημία, στοχοποίησαν τον κ. Τσιόδρα, μόνο και μόνο επειδή συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και έτσι χάλασε το αντιπολιτευτικό αφήγημά τους.

Αντί να προτείνει μέτρα στήριξης της οικονομίας, των ευάλωτων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ακολούθησε και εκεί τη συνταγή του Προγράμματος Θεσσαλονίκης, με μαξιμαλιστικές προτάσεις για την οικονομία, που είναι ανεφάρμοστες.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η ανοχή του σε περιπτώσεις βαθύτατου ανορθολογισμού ή ακόμα και ψεκασμένων θεωριών, άκρως επικίνδυνων για τη ζωή όλων μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ανεχόμενες τζάμπα μαγκιές Πολάκη και η αδιανόητη συζήτηση για την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, σαν να μην υπάρχει πανδημία, σαν να μην υπάρχουν σήμερα συνάνθρωποί που δίνουν μάχη ζωής και άλλοι που πενθούν βαρύτατα προσφιλή τους άτομα.

Ο λαϊκισμός, η ασέβεια και η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της! Έτσι δυστυχώς νομίζουν κάποιοι ότι θα κερδίσουν μερικές ψήφους, παίζοντας αυτήν την κρίσιμη ώρα με την φωτιά.

Από την άλλη, το Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητας και υπευθυνότητας, επέλεξε από την πρώτη στιγμή το δρόμο της δημιουργικής αντιπολίτευσης, συναινώντας εκεί που έπρεπε στην εθνική μάχη κατά της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα κάνοντας και πολύ τεκμηριωμένες προτάσεις, που κάποιες από αυτές, έστω με καθυστέρηση, έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

Οι προτάσεις μας είχαν ως στόχο να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα πώς μπορεί να σταθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία στον κυκλώνα της πανδημίας.

Ήδη από τις 22 Ιανουαρίου 2020, όταν είχαν ξεκινήσει τα προβλήματα στην Κίνα και πολύ πριν αρχίσει η συζήτηση στο εσωτερικό μας, ρωτούσαμε την Κυβέρνηση πώς θα προετοιμαστεί η Χώρα.

Αλλά και αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, καταθέταμε συνεχώς παρεμβάσεις στη Βουλή. Πάνω από 150 παρεμβάσεις κάναμε στην πρώτη φάση της πανδημίας για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής των πολιτών, από την υγεία τους μέχρι την οικονομία, μέχρι τη στήριξη των αδύναμων και των μικρομεσαίων.

Γιατί, καλά τα εύκολα λόγια, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, αλλά οι πολίτες χρειάζονται στήριξη έμπρακτη, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Και αυτό κάναμε. Καταθέσαμε προτάσεις για το τι έπρεπε να γίνει με τη λήξη του lockdown για την οικονομία.

Για το πώς θα στηρίξουμε και θα αναγεννήσουμε το ΕΣΥ, που αποδείχθηκε η ναυαρχίδα στον πόλεμο με τον κορωνοϊό.

Για το πώς θα αξιοποιήσουμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπέρ των πολιτών της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των πιο αδύναμων, καθώς επίσης και στοχευμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης και του πολιτισμού, που αυτήν τη στιγμή καταστρέφονται.

Βεβαίως καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία ή τι έπρεπε να γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς και είχαμε τονίσει ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε εξαιτίας της επιτυχίας της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Αν η Κυβέρνηση δεν είχε ολιγωρήσει σε αυτά τα κρίσιμα σημεία ζητήματα και μας είχε ακούσει, η κατάσταση σήμερα θα ήταν σαφώς καλύτερη.

Αδιαμφισβήτητα, οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και για αυτό η στάση όλων μας και κάθε πρόταση μας κρίνεται από τους πολίτες και θα κριθεί και από την Ιστορία. Για εμάς μονόδρομος ευθύνης, αλλά και ζήτημα πατριωτισμού, είναι η υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Και αυτή θα ακολουθήσουμε.

*Εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικού Έργου του Κινήματος Αλλαγής

(Δημοσιεύθηκε στο "ΚΑΡΦΙ")

Share.

Comments are closed.