• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Facebook Twitter Instagram
Facebook Twitter Instagram
Money PressMoney Press
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Αγορά
    • Επιχειρήσεις
    • Τράπεζες
    • Επενδύσεις
    • Αυτοκίνητο
    • Sport & Business
    • Υγεία
    • Πλανήτης
  • ΧΡΗΜΑ
    • Σχόλιο Ημέρας
    • Εικόνα Αγοράς
    • Στατιστικά
    • Ανακοινώσεις ΧΑΑ
    • Business World
    • Διεθνείς Αγορές
    • Ισοτιμίες
    • Εμπορεύματα
    • Calculators
  • ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    • Ιδιώτες
    • Επιχειρήσεις
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    • Συντάξεις
    • Χρηστικά
  • ΔΗΜΟΣΙΟ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
    • Δημόσιο
    • ΟΤΑ
    • Αγορά
  • OPINION
    • Ηγεσία και Management
Money PressMoney Press
Home»Ειδήσεις»Δυτική Ελλάδα: Επένδυση 21,4 εκατ. ευρώ για 10 νέα αστικά πάρκα – Σε ποιες περιοχές θα γίνουν
Ειδήσεις

Δυτική Ελλάδα: Επένδυση 21,4 εκατ. ευρώ για 10 νέα αστικά πάρκα – Σε ποιες περιοχές θα γίνουν

Δέκα νέα αστικά πάρκα συνολικού προϋπολογισμού 21,398 εκατ. ευρώ προωθούνται σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, με έργα πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.
3 Οκτωβρίου, 2026Updated:3 Οκτωβρίου, 2026Δεν υπάρχουν Σχόλια4 Mins Read
Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ένα μεγάλο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 21,398 εκατ. ευρώ, προχωρά στη Δυτική Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία και διαμόρφωση δέκα πάρκων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν περιορίζονται σε φυτεύσεις και αισθητικές αναβαθμίσεις, αλλά περιλαμβάνουν χώρους άθλησης και αναψυχής, παιδικές χαρές, διαδρομές περιπάτου, φωτισμό, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό και υποδομές που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κατοίκους.

Η επένδυση αποκτά παράλληλα οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς ενεργοποιεί έργα σε δέκα διαφορετικά σημεία της Περιφέρειας, δημιουργώντας αντικείμενο για τον κατασκευαστικό κλάδο και τους προμηθευτές, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους οι νέοι δημόσιοι χώροι μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εμπορική δραστηριότητα και την ελκυστικότητα των γύρω περιοχών.

Πού θα γίνουν τα 10 πάρκα

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, με πέντε από τις δέκα παρεμβάσεις να βρίσκονται στην Αχαΐα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται έργα στην Αγυιά της Πάτρας, στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών, στην ανατολική προβλήτα του Ρίου, στην Αιγιάλεια και στην παραλία Τηγάνια της Κάτω Αχαΐας.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αφορούν την Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο, τον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου στο Μεσολόγγι, την Αμαλιάδα, τον Πύργο και περιοχή κοντά στον Αλφειό ποταμό. Πρόκειται επομένως για ένα αποκεντρωμένο πρόγραμμα και όχι για μία μεγάλη ανάπλαση συγκεντρωμένη αποκλειστικά σε ένα αστικό κέντρο.

Από 1,4 έως 3,59 εκατ. ευρώ ανά παρέμβαση

Τα ποσά διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με την έκταση και το αντικείμενο κάθε έργου. Η μεγαλύτερη παρέμβαση προβλέπεται στον Πύργο, με προϋπολογισμό 3,59 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το Μεσολόγγι με 2,75 εκατ. ευρώ, το Ρίο με 2,676 εκατ. ευρώ και η παρέμβαση στον Αλφειό με 2,432 εκατ. ευρώ.

Στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών προβλέπονται έργα 2,015 εκατ. ευρώ, στην Κάτω Αχαΐα 1,82 εκατ. ευρώ και στην Αγυιά της Πάτρας 1,686 εκατ. ευρώ. Το έργο της Αγίας Τριάδας στο Αγρίνιο έχει προϋπολογισμό 1,525 εκατ. ευρώ, της Αμαλιάδας 1,504 εκατ. ευρώ και της Αιγιάλειας 1,4 εκατ. ευρώ. Το άθροισμα των δέκα παρεμβάσεων φτάνει τα 21,398 εκατ. ευρώ.

Τι θα κατασκευαστεί

Η λογική του προγράμματος είναι να μετατραπούν ελεύθεροι ή σήμερα υποβαθμισμένοι χώροι σε οργανωμένες υποδομές καθημερινής χρήσης. Οι μελέτες προβλέπουν νέες φυτεύσεις και χώρους πρασίνου, διαδρομές κίνησης και περιπάτου, σημεία στάσης, παιδικές χαρές και εγκαταστάσεις άθλησης, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης και αποστράγγισης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην προσβασιμότητα και στην ασφάλεια, καθώς και στη χρήση βιώσιμων υλικών. Με αυτή τη λογική, τα πάρκα αντιμετωπίζονται πλέον όχι μόνο ως χώροι αναψυχής, αλλά ως μέρος των αστικών υποδομών που μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Έργα 21,4 εκατ. ευρώ σημαίνουν κίνηση και στην τοπική αγορά

Πριν ακόμη παραδοθούν τα πάρκα στους πολίτες, το πρόγραμμα δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα. Έργα αυτού του μεγέθους σημαίνουν διαγωνισμούς, κατασκευαστικές εργασίες, προμήθεια υλικών και εξοπλισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, φυτοτεχνικά έργα και υπηρεσίες μηχανικών.

Ένα μέρος επομένως των 21,4 εκατ. ευρώ θα περάσει μέσα από την πραγματική οικονομία κατά τη φάση της κατασκευής. Η έκταση της επίδρασης στις τοπικές επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί φυσικά από τους διαγωνισμούς, τους αναδόχους και τις προμήθειες που τελικά θα πραγματοποιηθούν.

Τι αλλάζει γύρω από ένα νέο πάρκο

Η οικονομική επίδραση ενός οργανωμένου δημόσιου χώρου δεν τελειώνει όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή. Ένα πάρκο που αποκτά καθημερινή επισκεψιμότητα μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη κίνηση για καφέ, εστίαση και καταστήματα της γύρω περιοχής, ενώ παράλληλα μπορεί να ενισχύσει την ελκυστικότητα μιας γειτονιάς ως τόπου κατοικίας.

Δεν είναι δυνατό να προεξοφληθεί συγκεκριμένη αύξηση στις τιμές των ακινήτων, καθώς αυτές εξαρτώνται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ωστόσο, η ύπαρξη πρασίνου, χώρων άθλησης και οργανωμένων δημόσιων υποδομών αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψη στην επιλογή κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Η Πάτρα παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι των παρεμβάσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αχαΐα, καθώς εκεί συγκεντρώνονται οι μισές από τις δέκα παρεμβάσεις. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας προβλέπονται νέα πάρκα στην Αγυιά, στο Ρίο και στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης η Αιγιάλεια και η Κάτω Αχαΐα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ανατολικής προβλήτας του Ρίου, ενός χώρου που σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητος και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων ως άτυπος χώρος στάθμευσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετατροπή του σε οργανωμένο χώρο αναψυχής, αξιοποιώντας ένα σημείο με ιδιαίτερη θέση απέναντι από το Κάστρο του Ρίου.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαγωνισμοί

Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα στις 8 Σεπτεμβρίου την προγραμματική σύμβαση για το πρόγραμμα, στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι εμπλεκόμενοι δήμοι, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης έχει προσδιοριστεί στους 60 μήνες.

Το επόμενο κρίσιμο στάδιο είναι η ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών και η μετάβαση στους διαγωνισμούς και στην κατασκευή. Εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Δυτική Ελλάδα θα αποκτήσει δέκα νέους ή αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους και παράλληλα θα ενεργοποιηθεί ένα πακέτο έργων άνω των 21 εκατ. ευρώ, με περιβαλλοντικό, κοινωνικό αλλά και σαφές οικονομικό αποτύπωμα.

Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αστικά πάρκα Δυτική Ελλάδα
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
Previous ArticleΘέσεις εργασίας: 40 επιχειρήσεις αναζήτησαν προσωπικό – 384 υποψήφιοι για 167 θέσεις στην Καλαμαριά

Related Posts

Θέσεις εργασίας: 40 επιχειρήσεις αναζήτησαν προσωπικό – 384 υποψήφιοι για 167 θέσεις στην Καλαμαριά

3 Οκτωβρίου, 2026

Φαληρικός Όρμος: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ αλλάζουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας

3 Οκτωβρίου, 2026

Εφορία: Πώς «κουρεύονται» έως 50% τα πρόστιμα – Τα 4+1 παράθυρα για τους φορολογούμενους

3 Οκτωβρίου, 2026
Add A Comment

Comments are closed.

moneypress.gr
Technical Summary Widget Powered by Investing.com
Powered by Investing.com
Moneypress

To Moneypress.gr ανήκει στην HT PRESS ONLINE IKE

Tαυτότητα Moneypresss.gr

Χρήση Cookies

'Οροι Χρήσης

Αποποίηση Ευθυνών

FOLLOW US
FOLLOW US
Μέλος του Μητρώο Online Media

Copyright © 2016 – 2020 Moneypress.

© 2026 Moneypress.gr

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.