Κομισιόν: Μικρή κάμψη του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριου

0

Μικρή πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ευρωζώνη καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Στη ζώνη του ευρώ, η κάμψη του Δείκτη Οικονομικής Εμπιστοσύνης (ESI) τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στη μείωση της εμπιστοσύνης κυρίως στο λιανικό εμπόριο και λιγότερο στις υπηρεσίες και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία βελτιώθηκε, ενώ παρέμεινε γενικά αμετάβλητη στις κατασκευές.

Στην Ελλάδα ο Δείκτης ESI παρακολουθεί την εξέλιξη της Ευρωζώνης ήδη από το Σεπτέμβριο με μικρές αυξομειώσεις. Τον Ιανουάριο παρουσιάζει μια μικρή υποχώρηση καθώς η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ενώ και η βιομηχανία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

1

Αντίθετα η Ελλάδα κινείται σταθερά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ευρωζώνη στον Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης καθώς φαίνεται ότι τα κυβερνητικά μέτρα έχουν συγκρατήσει τις δυσμενέστερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

2
Όλα αναμένεται να εξαρτηθούν τελικά και από την πορεία του εμβολιασμού και το άνοιγμα της οικονομίας.

 

Share.

Comments are closed.