Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι νοσούν λίγο πριν τη τρίτη δόση

0

Η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει το τελευταίο διάστημα με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που νοσούν λίγο πριν υποβληθούν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση που κάποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας κορωνοϊού και τα τεστ δεν ανιχνεύει τη νόσο τότε ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση μπορεί να γίνει κανονικά. Αυτό γιατί «δεν έχει παρουσιαστεί καμία αρνητική επίπτωση, αν είναι δρομολογημένη λοίμωξη με covid και γίνει ο εμβολιασμός».

Κανονικά μπορούν να εμβολιαστούν και εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα κορωνοϊού από 1 έως 5 ημέρες πριν την αναμνηστική δόση του εμβολίου. «Αν μιλάμε για συμπτωματικό άτομο, τότε ισχύει το ίδιο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως υπογράμμισε, το σημαντικό είναι να μην υπάρχουν συμπτώματα της νόσου πριν τον εμβολιασμό. «Εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα για τον εμβολιασμό, ούτε παρεμβαίνει η ανοσοποίηση στην ανοσιακή αντίδραση του εμβολίου. Μάλιστα, χρονικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και η ανοσοποίηση να συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση», σημείωσε.

Τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στη μετάλλαξη Omicron αλλά τα διαγνωστικά τεστ παραμένουν αρνητικά τότε, συνέστησε υπομονή. «Θα έλεγα να περιμένετε κάποιες ημέρες, μήπως αυτός ο απλός βήχας εμπλουτιστεί και με άλλα συμπτώματα. Επομένως, εάν έχετε μόνο βήχα, έχετε κάνει, όμως, τεστ και είναι αρνητικά, τότε θα προχωρήσετε στον εμβολιασμό».

Share.

Comments are closed.