Νέο μπάχαλο με τις αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά διαπιστώνει το ΕΝΔΙΣΥ

0

Λάθη και αστοχίες, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν περίπου 80.000 συνταξιούχους σχετικά με τα αναδρομικά τους, όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατόπιν παραπόνων από τους δικαιούχους.

Έτσι, σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενημερώνει τους συνταξιούχους για τα εξής:

  1. Προσωρινές συντάξεις. Ζητείται νομοθετική ρύθμιση για τις προσωρινές συντάξεις του Δημοσίου που εκκρεμούν από το 2016.
  2. Διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες, από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης! Μάλιστα, το ΕΝΔΙΣΥ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του. Το ΕΔΙΣΥ ερωτά το υπουργείο Εργασίας αν τα γνωρίζει όλα αυτά και τι θα απαντήσει στους συνταξιούχους, που μάταια περίμεναν όλη την εβδομάδα να δουν αυξήσεις στις προσωρινές τους συντάξεις; Επιπλέον, θέτει και το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών 15 μηνών.
  3. Αναδρομικά: Σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει στη διάθεσή του (πάλι) αρκετά παραδείγματα συνταξιούχων, που με βάση το εκκαθαριστικό τους, άλλα ποσά περίμεναν να λάβουν και άλλα (πολύ λιγότερα) τελικά έλαβαν ή δεν έλαβαν καθόλου χρήματα.

Share.

Comments are closed.