Ο ευρωπαϊκός Νότος ξεπερνά τη γερμανική υπερδύναμη: Προς ρεκόρ 40 ετών η ανάπτυξη σε Ιταλία και Ισπανία

0

Ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών αναμένεται να καταγράψει η οικονομική ανάκαμψη σε Ιταλία και Ισπανία φέτος, δίνοντας ώθηση στις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου προκειμένου να ξεπεράσουν τη βαθιά ύφεση του 2020.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, το Aκαθάριστο Eγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας θα αυξηθεί κατά 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει άνοδο 5,6%. Πρόκειται για αύξηση 0,3 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, σε σχέση με παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

Οι θετικές προοπτικές για τις δύο χώρες δείχνουν πώς ο ευρωπαϊκός νότος, που εδώ και χρόνια ταλανίζεται από κρίσεις χρέους και οικονομικά προβλήματα, ενδεχομένως να είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ιταλία, καθώς επιδιώκει μία πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ορισμένοι μάλιστα βλέπουν στην περίπτωση της Ιταλίας μία «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.

Οι δύο οικονομίες βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης αν και σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάθος της πανδημικής κρίσης το 2020.

Η επιβολή αυστηρών lockdown επέφεραν ισχυρότατο πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στον ζωτικής σημασίας κλάδο του τουρισμού.

Η ανάκαμψη τροφοδοτείται εν μέρει από τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη λόγοι για να μην ευοδωθεί αυτό το σενάριο. Ο Nicola Nobile της Oxford Economics, ο οποίος αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές του για την ιταλική ανάπτυξη στο 6,1%, είπε ότι οι προοπτικές παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την εξέλιξη της πανδημίας. Η εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα του κορωνοϊού πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά η πρόοδος της εμβολιαστικής εκστρατείας σημαίνει ότι κάθε νέο κύμα της πανδημίας θα είναι λιγότερο θανατηφόρο από τα προηγούμενα».

Μια άλλη ανησυχία είναι εάν η Ισπανία και η Ιταλία θα διαχειριστούν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια σε έργα που θα βελτιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, δεδομένου του ιστορικού τους στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις έρχονται σε αντίθεση με τις αρνητικές προοπτικές για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και την κατεξοχήν ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναθεώρησαν προ τα κάτω του Αυγούστου για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,2%.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης αναμένεται το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,7% το 2021 και 4,4% το επόμενο έτος.

Share.

Comments are closed.