Οι πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την τρίτη ηλικία

0

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την τρίτη ηλικία, με αφορμή τη σημερινή ημέρα τιμής προς τους απόμαχους της εργασίας, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνική Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε σχετική δήλωση του αναφέρει ότι "σήμερα 1η Οκτωβρίου τιμούμε την τρίτη ηλικία, όλους αυτούς που μπορεί να είναι γονείς ή παππούδες μας και μας έχουν στηρίξει από τα πρώτα βήματα της ζωής μας. Η σημερινή ημέρα λοιπόν πρέπει να μας υπενθυμίζει το ιδιαίτερο καθήκον απέναντι τους: Να μεριμνούμε αφενός για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους και αφετέρου για την πιο ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.  Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε σημαντικό μέρος της ευθύνης για τις πολιτικές ως προς τα άτομα τρίτης ηλικίας. Και θέλουμε να μιλάμε με συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο".

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά την τελευταία διετία, επισημαίνονται τα εξής:

  1. Αυξήθηκε το τμήμα της σύνταξης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από το 30% στο 70%.
  2. Αντιμετωπίστηκαν αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας και ψηφίστηκε η αύξηση των αντίστοιχων συντάξεων.
  3. Συνεχίστηκε η στήριξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ θεσπίστηκαν κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας για την καταβολή του επιδόματος.
  4. Ενισχύθηκε το προσωπικό στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων κατά 33%.
  5. Το νέο, ενιαίο και σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου ξεκίνησε να κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας ως προς την επαφή με τις εποπτευόμενες υπηρεσίες.

Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης "γνωρίζουμε καλά ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε ήδη σχεδιάσει και υλοποιούμε πρόσθετα μέτρα που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας". Ανάμεσα σε αυτά είναι τα εξής:

Α. Η επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, καθώς υπολογίζεται βάσιμα ότι στο τέλος του έτους θα υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση.

Β. Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης πολιτών από τον ΕΦΚΑ μέσω των νέων, ψηφιακών τεχνολογιών, πχ εξυπηρέτηση εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης και ηλεκτρονικά ραντεβού.

Γ. Η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης ενός προγράμματος ψηφιακής κατάρτισης ηλικιωμένων, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξοικείωσής τους με τα ψηφιακά εργαλεία. Η συγκεκριμένη πολιτική προωθείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Η ιδιαίτερη προσοχή στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που υπάγονται στο Υπουργείο, πολύ περισσότερο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Ε. Η εκπόνηση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα μελέτης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν αυτές οι δομές στους ηλικιωμένους.

Στην ανακοίνωση του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταλήγει ως εξής: "Η πολιτική για τα άτομα της τρίτης ηλικίας αποτελεί για εμάς πάνω από όλα ζήτημα συνείδησης! Διότι ο σεβασμός και η ευαισθησία που αισθανόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αποδεικνύεται, όχι με λόγια, αλλά με έργα. Είναι δείκτης πολιτισμού για την κοινωνία μας!"

Share.

Comments are closed.